Loader

Vijesti – Velika akcija darivanja krvi u središtu Rijeke u subotu

00

RIJEKA, 17. kolovoza 2017. (Hina) – Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije organizirat će u subotu, 19. kolovoza u Rijeci akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj će prvi put sudjelovati zajedno društva Crvenog križa svih gradova u Županiji, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.

Akcija će se održati u galeriji Mali salon na Korzu u središtu Rijeke od 9 do 13 sati i pratit će je niz aktivnosti kojima će organizatori građane upozoriti na vrijednost darivanja krvi, posebno u ljetnim mjesecima, rečno je.

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Vesna Čavar istaknula je da su potrebe za krvlju posebno izražene ljeti zbog manjeg odaziva darivatelja, a povećanih potreba zbog višestrukog povećanja liječničkih intervencija u kojima trebaju krvni pripravci.

Rekla je da je godišnje za područje triju županija koje gravitiraju Kliničko-bolničkom centru Rijeka, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske, potrebno prikupiti 25.500 doza. Od toga je u Primorsko-goranskoj županiji potrebno prikupiti više od 15.800.

Predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto naveo je da je u toj županiji relativno visoka razina prikupljenih doza krvi u odnosu na broj stanovnika, odnosno 5,13 doza na 100 stanovnika, u Rijeci je i viša od 6. No, to još uvijek ne zadovoljava u potpunosti jer je cilj ostvariti samodostatnost, odnosno da se na području triju županija prikupi dovoljno doza krvi za pokrivanje potreba Zavoda za transfuziologiju KBC Rijeka.

Istaknuo je veliko značenje javnih medija u populariziranju darivanja krvi s obzirom na to da, prema procjenama, samo pet posto onih koji mogu darivati krv to čine, rekao je Vidotto.

Izvor: HINA

Pratite na i putem: