Loader

Tomb Rider

00
“Tomb Rider” američka je akcijska avantura, svojevrsni reboot ekranizacije jedne od najpopularnijih video igara ikad. Film je režirao Roar Uthaug, u glavnoj ulozi, Angelinu Jolie zamijenila je Alicia Vikander, a od ostalih glumaca pojavljuje se Dominic West, Walton Goggins i drugi.
Priča je dobro poznata svima, bez obzira igrali vi igricu ili ste samo gledali film. Lara Croft (Alicia Vikander) kćer je bogatog britanskog lorda Richarda Crofta (Dominic West) velikog zaljubljenika u arheologiju i otkrivanje drevnih legendi. Na jednom od svojih putovanja, dok je Lara bila još mala djevojčica, lord Richard je nestao i smatra se mrtvim. U ovoj verziji priče, Lara se ne miri s takvom konstatacijom te uporno odbija potpisati dokument kojim postaje punopravna nasljednica očeva popriličnog bogatstva. Tako Laru nalazimo kao kurirku, koja pošiljke dostavlja na biciklu i muči kraj s krajem kako platiti stanarinu i svoje treninge, MMA naravno, kakve drugačije. Kada ipak odluči popustiti pod pritiskom okoline i potpisati sporni dokument, Lara uočava tragove koje je njen otac sakrio upravo kako bi ih ona našla. Ti je tragovi odvode na očevu posljednju misiju, a što je sve našla na destinaciji i što ju je po putu snašlo, saznat ćete kad pogledate film.
Roar Uthaug norveški je redatelj i scenarist, ali ako niste veliki zaljubljenik u skandinavsku filmografiju, za njega do sada, vjerojatno niste čuli. Ipak, treba spomenuti kako su njegovi napoznatiji uradci filmovi “Fritt Vilt”, “Flukt” i “The Wave”. Uthaug je napravio uspješnu tranziciju glavnog lika te je od svojevrsne teenagerske pop ikone i svojevrsnog sex simbola, stvorio jedan realan i široj publici prihvatljiviji lik. Na njegovu žalost, scenarij s kojim je morao raditi i nije bio baš najbolji. Kao i tisuću puta do sada, velike produkcijske kuće ne posustaju u svom nastojanju da stvore još jednu franšizu te je tome slučaj i ovaj put. Scenarij kao da je napravljen eto tek toliko da se napravi, kako bi se odradila ta prva dionica u kojoj se svi upoznaju s Larom i shvaćaju zašto se ponaša tako kako se ponaša. Ipak, ono što se Uthaugu najviše zamjera jest što je ovo Tomb Rider film bez prave Lare Croft, ovo je film o njenom nastajanju i tek u mogućem nastavku možemo očekivati Larino pravo lice.
Alicia Vikander poznata je švedska glumica koja je za svoj rad u filmu “The Danish Girl” nagrađena Oscarom u kategoriji najbolje sporedne glumice. Alicia je najsvjetlija točka ovog filma i plijeni pažnju gledatelja u svakom kadru u kojem se pojavi. Njena izvedba je snažna, emocije izražajne i jasne, a čini se da je s lakoćom svladala i sve fizičke aspekte koje uloga Lare Croft nosi. Jedino njena dobra izvedba ulijeva nadu u bolju budućnost ove vrlo vjerojatne franšize.
Nažalost, mnogo stvari koje su mogle poći po krivu pri snimanja ovog filma, pošle su upravo u tom smjeru. Iznimno dobra glumačka imena kao što su Dominic West i Walton Goggins ostala su u potpunosti ne iskorištena. Naročito Goggins koji nikako ne uspijeva dobiti pravu priliku na “velikom ekranu”. Dobar potez produkcije filma je što su odabrali mladu i talentiranu glumicu kao što je Alicia Vikander za temelj ovog reboota. Ona, kao i ogromna baza fanova lika i djela Lare Croft ostavlja nas u nadi kvalitetnijeg i sadržajnijeg nastavka ove nove/stare hollywoodske franšize.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr

Pratite na i putem: