Loader

Tjedni presjek

20

MarinJuricevicPANAMA PAPERS“ – ISTINA ILI IZAZOV?

Panama papers“ u proteklom su tjednu uzdrmali međunarodnu političku scenu. A je li svijet saznao istinu o poreznim oazama, to je drugi par rukava.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara i njemačke dnevne novine Süddeutsche Zeitung tijekom proteklih godinu dana došli su u posjed 11.5 milijuna dokumenata spremljenih na vrtoglavih 2,6 terabajta memorije. Dokumenti su pribavljeni iz firme Mossack Fonesca, specijalizirane za osnivanje offshore kompanija.

Prva žrtva objavljivanja tih dokumenata bio je islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson. Prema dokumentima Gunlaugsson je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. joj je prepustio svoje udjele za jedan dolar. Zbog toga su u ponedjeljak tisuće prosvjednika pred zgradom parlamenta tražile njegovu ostavku, a već u četvrtak Island je dobio novog premijera. Nakon njega na udaru su se našli i mnogi drugi, među njima i predsjednik Ujedinjenih Arapaskih Emirata, Saudijski kralj, ukrajinski predjsednik Petar Porošenko, Michel Platini, Gianni Infantino, Messi, pa čak i Jackie Chan i portorikanski glazbenik Daddy Yankee. Ali gdje je ekipa iz Europske unije i SAD-a?

Očito je da Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo podatke iz „Panama papersa“ objavljuje selektivno. U dosad objavljenim dokumentima ne nalazimo podatke koji bi mogli ugroziti kompanije i političare iz zapadnih zemalja iz kojih dolazi najveći broj milijardera i najveći broj kompanija sa liste 500 najbogatijih. Je li moguće da baš nitko od njih nema veze sa Mossack Fonsecom koja je do danas osnovala 214.000 firmi u 21. poreznoj oazi? S druge strane ruskog predsjednika Vladimira Putina mediji pokušavaju na ovaj ili onaj način dovesti u vezu s aferom, iako se njegovo ime uopće ne spominje u dokumentima, a istovremeno ti isti mediji nespominjanje imena američkih političara opravdavaju tvrdnjom da u samom SAD-u postoje porezne oaze poput Nevade i Delawarea, zbog čega ne bi trebalo čuditi da Amerikanci nisu uključeni u aferu. No pravo objašnjenje se možda nalazi u činjenici da Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara financiraju fondacije iz SAD-a poput Ford Fundationa, Rockefeller Family Funda, Kellogg Foundationa te Soroševog Otvorenog društva. Još veću sumnju budi obznana Konzorcija da nema namjeru objavljivati sve dokumente, zbog čega se našao na udaru kritika Wikileaksa koji se vjerojatno također pokušava domoći Panamskih papira. Sve dok svih 2.6 terabajta dokumenata ne budu u potpunosti dostupni javnosti teško je vjerovati da će svijet saznati cijelu istinu o poreznim oazama. A do tada opravdano je vjerovati da se „Panama Papersima“ manipulira na ovaj ili onaj način.

PLJAČKA MUP-a – ZABRINJAVAJUĆA TRAGIKOMEDIJA

Iz MUP-a je ukradeno dva kilograma zlata i 280.000 eura. Ova tragikomična vijest je prva u potpunosti istinita vijest koju je bez ikakvih preinaka objavio i „News Bar“. Činjenica da je u sjedište MUP-a u Heinzelovoj netko uspio provaliti sramotna je sama po sebi, pa su odmah nakon ovog nevjerojatnog događaja usljedile smjene u policiji. Sa svojih dužnosti odstupili su ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef. Odmah je usljedila istraga, a već nekoliko dana nakon pljačke u velikoj akciji Uskoka i policije uhićeno je petnaestak osoba pod sumnjom da su sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca, koji je navodno povezan s krađom novca i zlata iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije. Navodno je riječ o osobama kod kojih je policija prije dva mjeseca zaplijenila zlato i eure, iste one koji su poslije ukradeni od policije. U igri je prema nekim izvorima više od sto milijuna kuna. Međutim, u cjeloj ovoj priči niti novci niti motivi, okolnosti i izvršitelji pljačke nisu u najbitniji jer ono o čemu treba najviše brinuti je pitanje kako policija od pljačke može zaštiti obične građane kada ne može ni samu sebe?

PAPA PUTUJE U POSJET IZBJEGLICAMA

Papa Franjo će posjetiti izgjeglice u Grčkoj. Za nekoliko dana će poglavar Katoličke crkve otputovati na grčki otok Lezbos kako bi se sam uvjerio u situaciju u kojoj se izbjeglice nalaze i kako bi im pružio podršku. Dok Europska unija slavi dogovor s Turskom, koji bi trebao konačno zaustaviti dotok izbjeglica u Europu, papa odlazi među te iste izbjeglice pokazujući time da se ne slaže s politikom Europske unije po pitanju rješavanja izbjegličke krize. Ljudi iz Sirije, Iraka, Afganistana i mnogih drugih država u neljudskim uvjetima dane provode u Idomeniju na grčko-makedonskoj granici sukobljavajući se s policijom u pokušaju da sruše ogradu i domognu se Makedonije, dok na grčki otok Lezbos svaki dan pristižu nove rijeke ljudi. Napetost u Idomeniju, gdje u improviziranom kampu boravi oko 11.000 ljudi, raste i dana u dan. Od zatvaranja Balkanske rute došlo je već nekoliko puta do sukoba s policijom, a posljednji okršaj se dogodio u ove nedjelje. To što protok izbjeglica Balkanskom rutom jenjava, ne znači da je izbjeglička kriza gotova. Ona još uvijek traje, samo negdje drugdje, izvan zidova Zapadne Europe. Papa je to prepoznao i odlučio na to upozoriti Europu i njezine političare.

Marin Juričević