Loader

Tjedni presjek

00

Marin JuricevicHRVATSKA NA NOGAMA ZBOG RAZBIJENOG PROZORA!

Opet su hrvatski huligani optuženi za teroristički čin. Teroristima su najprije proglašeni zbog bacanja baklji na utakmici Hrvatska-Češka, a sada ih nazivaju teroristima zbog jednog bačenog kamena. Naime, netko je kamenom razbio prozor kuće na otoku Ugljanu u kojoj je s obitelji odmor provodio Ivan Rakitić. Hrvatski mediji odmah su za krivca proglasili hrvatske huligane i dramatičnim vijestima napuhali priču, a u histeriji im se pridružio i izbornik Ante Čačić koji je upravo zaslužan za proglašavanje počinitelja teroristima. U hrvatskom javnom diskursu se tako po tko zna koji put krše jezična pravila te se stvari nazivaju krivim imenom zbog senzacionalizma i partikularnih interesa. Razbijanje prozora kamenom, bez obzira radilo se o kući u kojoj se nalazi Ivan Rakitić ili bilo tko drugi, treba osuditi, ali nikako se ne smije proglasiti terorizmom jer je to naprosto laž. Bez istrage, bez saznanja o motivima i bez podataka o počiniteljima, razbijanje prozora kamenom nazvati terorizmom je i opasno jer se na taj način pospješuje inflacija samog pojma terorizam. Nastavi li se ovako u kontekstu nogometnog nasilja i dalje koristiti pojam terorizam kojim ćemo imenom onda nazivati bombaške napade po europskim prijestolnicama?!

 

NAPAD NA ATATURK – TERORIZAM POSTAJE TURSKA SVAKODNEVICA

I dok se mi u Hrvatskoj razbacujemo pojmom terorizam kao da se radi o nekakvoj poštapalici i izmišljamo terorističke činove, u Turskoj, Iraku i drugim državama oni nažalost postaju stvarnost. U Istanbulu su u utorak navečer trojica muškaraca izvela teroristički napad u međunarodnoj zračnoj luci „Ataturk“ pri čemu su poginule 44 osobe, a ozljeđeno više od 200. To je samo jedan u nizu od oko 50-ak što većih, što manjih, terorističkih napada koji su se ove godine dogodili u Turskoj, a u kojima je život izgubilo oko 600 ljudi. Za većinu napada odgovornost preuzimaju kurdski militanti ili ISIL. Međutim, teroristički napad na zračnu luku Atatruk po tom pitanju ostaje misterij. Naime, niti tjedan dana kasnije još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Najprije se sumnjalo da iza svega stoji ISIL, no naposljetku se otkrilo da napadači dolaze iz bivših sovjetskih republika, s Kakvkaza te iz Uzbekistana i Kirgistana. Koji su njihovi ciljevi i tko stoji iza njih za sada ostaje nepoznato. Puno krvaviji napad automobilom-bombom dogodio se u nedjelju u Bagdadu. Smrtno je stradalo preko 200 ljudi. Kao i uvijek taj napad je medijski puno slabije popraćen od onoga u Turskoj. Terorizam koji se pojavio u Europi posljednjih godina pokazao je koliko smo zapravo licemjerni. Za svaki napad koji se dogodi u Europi ili barem u krajevima koje smatramo Europom, na Facebook ćemo stavljati hashtagove solidarnosti, dok puno krvaviji napad u ostatku svijeta prolaze gotovo nazemjećeno.

 

ZAHUKTAVA SE PREDIZBORNA KAMPANJA

Sabor radi još manje od dva tjedna, a neslužbena predizborna kampanja već se zahuktava. Kod SDP-a je sve jasno. Na izbore će s neprikosnovenim Zoranom Milanovićem na čelu. S druge strane, HDZ bira novog predsjednika. Najkonkretniji kandidat je HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković, no spekulira se da bi mu se u zadnji tren mogli pridružiti Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović. I dok se novo vodstvo HDZ-a nije još ni formiralo, staro vodstvo te stranke izgleda tek se sada probudilo pa tako tehnički ministar Predrag Šustar pokušava izmjeniti Zakon o sportu, dok MOST uzaludno pokušava nagovoriti Željka Reinera da prije 15. srpnja sazove nastavak saborske sjednice kako bi se izmjenio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Ova rana faza predizborne kampanje pokazala je i koliko su tehnički premijer Tihomir Orešković i MOST zapravo bliski. Na upite o budućoj političkoj karijeri Orešković odgovara tvrdnjom da su sve opcije otvorene pa čak i ona da postane MOST-ovac. Tu je i Živi Zid kojeg mediji s približavanjem izbora sve više ignoriraju, ali koji bi i bez medijske pomoći može ostvariti značajan rezultat na izborima.