Loader

Tjedni presjek

00

Marin JuricevicHRVATSKA ISPALA S EURA – OD TRANSA DO OČAJA U JEDNOJ SEKUNDI
Protekli tjedan u Hrvatskoj bio je u znaku nogometa, a taj nogomet još je jednom pokazao da smo naivni i da smo nacija ekstrema. Naivni zato jer su mnogi zanemarili tko upravlja hrvatskim nogometom, a ekstremni zbog ekstremne promjene raspoloženja. Nakon pobjede nad Španjolskom gotovo svi su pali u trans, pa čak i kritičari HNS-a, a samo četiri dana kasnije taj se trans instantno pretvorio u teški očaj. Taj su šok ipak malo lakše podnjeli oni koji već godinama upozoravaju na kriminal i korupciju u hrvatskom nogometu jer su naslutili da će se dogoditi Portugal, kao što se i na proteklom Svjetskom prvenstvu dogodio Meksiko, kao što se prije dvije godine u kvalifikacijama za to isto prvenstvo dogodila Škotska, kao što nam se u Koreji i Japanu dogodio Ekvador. Lista je dugačka… Očito Hrvatska pati od sindroma teških kikseva na velikim natjecanjima. Najtužnije od svega je što ti kiksevi nisu plod slučajnosti, nego plod nestručnosti trenera, a Hrvatska redovito ima nestručne trenere jer je Mamiću lakše utjecati na nestručnog i nekarizmatičnog trenera, nego na osobu s autoritetom. Dovoljno govori činjenica da je Mamić Čačića potjerao iz Dinama da bi ga kasije postavio na čelo reprezentacije. Nezamislivo je da primjerice Miroslavu Ćiri Blaževiću ili Matjažu Keku Mamić daje instrukcije vičući s tribine. No kod trenera poput Ante Čačića to je izgleda neophodno jer se u utakmici protiv Portugala vidjelo da nije kadar niti izmjene izvršiti pravovremeno bez pomoći sa strane. Sve je to bio samo dokaz za ono što mnogi tvrde, a tvrde da je izbornik Čačić nestručna Mamićeva marioneta i da Mamić reprezentaciju koristi kao izlog za prodaju Dinamovih igrača. U utakmici protiv Španjolske prodao je Marka Roga i Marka Pjacu, a možda će nešto kasirati i od transfera Šime Vrsaljka. Kada se još k tome doda 12 milijuna eura zarađenih od plasmana u osminu finala, dobije se cifra koja je i više nego zadovoljavajuća za jednu privatnu firmu. Dakle, ovaj Euro je za HNS-ovu sivu eminenciju bio veliki uspjeh, a taj uspjeh nagovjestio je i kako će izgledati budućnost reprezentativnog nogometa. Rog i Pjaca će izrasti u svjetske klase u slavnim europskim klubovima, u Rusiji će 2018. zaigrati kao stožerni igrači, vjerojatno pod palicom nekog od bivših Dinamovih trenera, možda Branka Ivankovića ili Krune Jurčića, a kada se ozljede u izlog će ući neka od budućih Dinamovih mladih nada, odigrat će dobru utakmicu i prodati se u neki veliki klub. Reprezentacija će odigrati pokoju dobru tekmu i jednu katastrofalnu i opet će ispasti u ranoj fazi natjecanja, a nakon toga HNS-ov perpetuum mobile će se vjerojatno nastaviti i dalje okretati do Eura 2020. i još dugo nakon njega izbacujući pare bez korištenja ikakve pogonske energije. Sve bi se to moglo dogoditi samo zato jer nas kao naciju osim naivnosti i ekstremna krasi i pasivnost, pa se po pitanju licemjerja i kriminala u hrvatskom nogometu vjerojatno ni u budućnosti neće ništa poduzeti kao što se niti do sada nije poduzimalo.

 

BREXIT – ŠOK BEZ PRESEDANA
Britanija izlazi iz Europske unije. Izgleda da se pokazala točnom ona duhovita tvrdnja koja kaže da se svaka državna tvorevina u koju uđe Hrvatska brzo počne raspadati. Samo tri godine nakon ulaska naše zemlje Europska unija se počela raspadati. Na prošlotjednom referendumu 52 posto građana Velike Britanije se izjasnilo za izlazak iz Europske unije i tako je broj članica sa 28 opao na 27, doduše još ne službeno. Britanci, oduvijek blagi euroskeptici, odlučili su iz Unije izaći zbog migrantske krize, nesigurnosti zbog terorizma i zbog europske birokracije. To je službena verzija priče. Međutim, kada se zagrebe ispod površine do izražaja dolaze interesi SAD-a i Rusije. Izgleda da se ponovo probuđeni hladnoratovski sukob opet prelama preko leđa Europe. Rusiji je svakako u interesu destabilizacija Europske unije jer time se umanjuje američki utjecaj u Euroaziji i samim time Rusima postaje lakše po pitanju Ukrajine i općenito bi se našla u geopolitički puno povoljnijoj poziciji. Ubrzo se o Brexitu razvila i teorija koja kaže da iza svega stoje Amerikanci koji na taj način žele Europsku uniju ugurati u sukob s Rusijom. Unatoč tim teorijama neizvjesno je kako će izlazak Velike Britanije utjecati na Europsku uniju i Europu općenito. Zasad se čini da se ništa značajno za Hrvatsku i ostatak Europe neće promjeniti.

 

KARAMARKO ODLAZI, PLENKOVIĆ DOLAZI
Ono što je ovih dana zadobivalo najmanje pažnje, a najbitnije je za budućnost države, su politička zbovanja koja pored nogometa nisu imala šansu da se probiju u prvi plan. Najvažnija činjenica – Tomislav Karamarko podnio je ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, a izbori za novog predsjednika održat će se 17. srpnja po principu jedan član – jedan glas. Najizgledniji budući predsjednik HDZ-a je trenutni europarlamentarac Andrej Plenković koji je izrazio spremnost za preuzimanje stranke, kojeg mediji i javnost uglavnom ocjenjuju pozitivno, dok analitičari smatraju da će HDZ imati šanse za dobar rezultat ne predstojećim izborima ako upravo on bude izabran za novog predsjednika stranke.