Loader

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

00

“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” američka je kriminalistička drama s naznakama komedije. Film je režirao Martin McDonagh, a u njemu glume Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell i drugi.

Ebbing u saveznoj američkoj državi Missouri malo je zabačeno mjesto koje izgleda kao da je Svevišnji na njega davno zaboravio. Takva mjesta, barem u filmovima, često skrivaju i mračne tajne, a Ebbing nije ništa drugačiji. Naime, jedna mlada djevojka u njemu je silovana, zapaljena, a njen ubojica nije poznat. Takve situacije čovjeka dovode do ludila, ali Mildred Hayes (Frances McDormand) odlučila je to ludilo iskoristiti na nešto drugačiji način. Uvidjevši kako se već duži niz mjeseci apsolutno ništa nije promijenilo na slučaju njene kćeri, Mildred je odlučila iskoristiti tri reklamna panoa, koja se nalaze tik izvan Ebbinga, i na njima otvoreno napasti lokalnog šerifa Billa Willoughbya (Woody Harrelson). Mildred nije previše zanimalo što šerif nije osobno kriv i što je, možda, stvarno dao sve od sebe, kako bi pronašao ubojicu. Frances je zanimala jedino činjenica da je on odgovorna osoba institucije koja je bila zadužena za pronalazak tog prokletnika i da taj isti već duže vrijeme nije pronađen. Šerif je omiljena osoba u gradu, i Mildred nije naišla na odobravanje svoga postupka, ali kao što nam je vidljivo i u dokumentarcima produkcije National Geographic kanala, lavice se najžešće bore kada brane svoje mlade, pa tako i Mildred. Je li na kraju uspjela natjerati policiju da radi svoj posao, te koje sve tajne maleni Ebbing krije, saznat ćete ako film pogledate sami.

Martin McDonagh relativno je mladi britansko-irski redatelj, najpoznatiji po svom radu na filmovima “In Brugge”, “Seven Psychopaths”, te po kratkometražnom “Six Shooter” za koji je i nagrađen prestižnom nagradom Oscar u kategoriji najbolji kratkometražni film. McDonagh često voli prevariti gledatelje svojih filmova. U početku vam se uvijek čini kako točno vidite smjer u kojem će se film razvijati i mislite da su vam jasni postupci svih likova. No neduga nakon, shvatite kako većinu radnje uopće niste mogli predvidjeti i kako likovi rade stvari koje uopće niste očekivali. U filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” McDonaugh nastavlja raditi upravo to. Točnije, kako su njegovi filmovi često prožeti crnim humorom, vi se kroz cijelo trajanje filma ne možete prestati zapitkivati zašto određeni likovi vuku poteze koje su odlučili povući te zašto su te situacije smiješne. Casting uloga u filmu također je odrađen odlično. Uloge za Frances, Woodyja i Sama kao da su pisane baš za njih. Čak i sporedne uloge poput Mildredina bivšeg muža Charlieja (John Hawkes) ili zamjenika šerifa (Željko Ivanek) savršeno odgovaraju uz opis mjesta radnje.

Frances McDormand odradila je lavovski posao, a kao nagrada za njen trud došla je i nominacija za Oscara u kategoriji najbolje ženske glavne uloge. Bila uvjerljiva u svakom trenutku filma, a svojim suptilnim reakcijama odavala je stanje u kojem se njen lik nalazi. Bilo kao osoba koja traži kaznu ili osvetu za osobu koja joj je naudila kćeri, ili kao netko tko se konstantno bori s nerazumijevanjem okoline u kojoj se nalazi, Frances je uspjela biti uvjerljiva u svemu. Woody Harrelson je konstantno dobar gdje god se pojavi u zadnje vrijeme, a Sam Rockwell je uspio u potpunosti iskoristiti svoju šašavu karizmu i upregnuti je u svrhu nečeg mnogo značajnijeg.

Film iz naslova teksta nije bez mane. Pojavljuju se neki likovi koji, doslovce, kao da su upravo sletjeli u Ebbing s neke druge planete, a i film se nije uspio otrgnuti nepotrebne “političke korektnosti”, zamke u koju upadnu skoro svi filmovi koji se trude ostati uz korak s trenutnim događanjima u svijetu. No, bez obzira na ranije napisano, svi važniji akteri filma, redatelj/scenarist, kao i glavni glumci odradili su vrhunski posao i pružili, možda, svoje najbolje izdanje dosad. S obzirom na to da McDonagh zna ponoviti suradnju s određenim glumcima, možemo se samo toplo nadati kako ovu fantastičnu ekipu ne gledamo posljednji put zajedno.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

Pratite na i putem: