Loader

The Snowman

00

„The Snowman“ je filmska adaptacija istoimene knjige jednog od, trenutno, najpopularnijih europskih pisaca, Joa Nesbøa. Film je režirao Thomas Alfredson, a od poznatijih glumaca pojavljuju se Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg i mnogi drugi.

Harry Hole (Michael Fassbender) legendarni je norveški detektiv, jedan od onih čiji se slučajevi, već za njegova života, analiziraju na stručnim učilištima. Strava kojoj je svjedočio u danima svoje službe ostavila je traga na njemu i razlog su zbog kojeg se Harry okrenuo piću i zašto nije baš najdruštvenija osoba. Ipak, bivša cura Rakel (Charlotte Gainsbourg) i njen sin Oleg (Michael Yates) posebno su mu prirasli srcu, kao i njegova nova kolegica Katrine Bratt (Rebecca Ferguson) koja mu pomaže na novom slučaju. Ovaj put, slučaj je osobne prirode jer se ubojica, koji na poprištima svojih zlodjela ostavlja potpis u obliku snjegovića, pismima i porukama obraća upravo Harry-u. Hoće li Harry uhvatiti ubojicu prije no što ovaj pobjegne zauvijek, saznat ćete ako film pogledate sami ili pročitate knjigu, naravno.

Thomas Alfredson režirao je ovaj uradak, a najsjajniji trenuci njegove dosadašnje karijere sigurno su filmovi „Tinker Tailor Soldier Spy“ i „Let the Right One In“. Alfredson definitivno poznaje tematiku, tj. filmski žanr ako baš želite, te se tako u njegovu radu vidi utjecaj filmova kao što su „Seven“, „Zodiac“ ili „The Girl With The Dragon Tattoo“, ali ne dolazi ni blizu njihovoj kvaliteti. Ne samo da je priča sama po sebi konfuzna i loše interpretirana, već se u njoj nalaze određene scene potpuno nepotrebnog nasilja. Film je jako loše editiran i za vrijeme trajanja filma imate osjećaj kao da se provlačite kroz 150 cm visok snijeg dok pokušavate pohvatati sve konce, još jednom ponavljam, potpuno konfuzne priče.

Michael Fassbender kao da očajnički želi nastaviti glumiti u filmskim franšizama. Uz onu uspješnu „X-Men“ franšizu, pojavljuje se i u onim ne baš toliko uspješnim pokušajima kao što su „Assassin’s Creed“ ili „Prometheus / Alien: Covenant“. Nažalost, u ove neuspješne morat ćemo ubrojiti i „Harry Hole / Snowman“ pokušaj. Iako je uvjerljivo ispoštovao prezime glavnog lika (eng. Hole = rupa, otvor op.a), i prikazao ga kao potpuno izgubljenog čovjeka koji bijeg od stvarnosti traži u boci, onaj „genijalni dio“ potpuno je zapostavljen. O Harryjevoj genijalnost možemo čuti samo od ostalih likova, Fassbender nije dao niti naznaku navedenog, kao niti dublje razloge zašto je ostao toliko povezan s bivšom curom i njenim sinom. Istina, većina krivnje ipak ide na teret scenaristima i redatelju, no svejedno, bojim se da drugu priliku, za ispravak grešaka, neće dobiti.

Val Kilmer je odradio vjerojatno najčudnije pojavljivanje u filmu ikad. Njegov lik kao da je potpuno nasumce ubačen, razlozi njegova ponašanja potpuno nejasni, a činjenica da je „sinkroniziran“ i to kriminalno loše samo je šlag na tortu svega. Rebecca Ferguson je solidna, ali njena izvedba nije na razini njenog dosadašnjeg rada i jednostavno se uklopila u sivilo svih ostalih aspekata filma.

Istina, s obzirom na određene kadrove i područje u kojem je sniman, film je jako lijepo snimljen te nam tako prikazuje kadrove neprekidnog prostranstva zasljepljujućeg, bijelog snijega ili prekrasne nordijske večeri. Ipak, jednostavno je nevjerojatno da film koji je skupio toliko talenta ispred i iza kamere ispadne ovako neuspješan. Želite li provjeriti funkcionira li vaš radar prepoznavanja neuspješnih ostvarenja, tada je upravo „Snowman“ najbolji izbor za vas.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr

Pratite na i putem: