Loader

The Hitman’s Bodyguard

00

„The Hitman’s Bodyguard“, ili kako su to za hrvatske prilike preveli „Čuvaj me s leđa“, američka je akcijska komedija. Film je režirao Patrick Hughes, a u njemu glume poznata hollywoodska lica kao što su Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds, Gary Oldman i Salma Hayek.

Radnja je zapravo vrlo jednostavna. Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) zloglasni je plaćeni ubojica i krunski svjedok u suđenju Vladislavu Dukhovichu (Gary Oldman), još zloglasnijem bjeloruskom diktatoru. Kako se suđenje odvija u Haagu, a Kincaid se nalazi u Londonu, Amelia Ryder (Elodie Yung), mlada agentica Interpola, zadužena je za njegov siguran transfer. Ipak, nakon što na teži način otkrije kako su Interpolovi redovi kompromitirani, Amelia unajmljuje svog bivšeg dečka Michaela Brycea (Ryan Reynolds), inače ekskluzivnog tjelohranitelja s još ekskluzivnijom „AAA“ oznakom da osigura transfer. Točno pogađate, ovaj duo se poznaje već neko vrijeme i nemaju baš najbolje mišljenje jedan o drugome, no jesu li se putem uspjeli zbližiti, saznat ćete ako se zaletite u najbliži Cinestar i film pogledate sami.

Patrick Hughes je režirao ovaj uradak, a do sada je radio na projektima kao što su „Red Hill“ i „The Expendables 3“. Koncept tzv. „buddy akcijske – komedije“, najočitiji u filmovima poput „48 Hrs“, „Lethal Weapon“ ili „Rush Hour“, u kojoj dva lika, najčešće crnac i bijelac, jedan malo profinjeniji, drugi nešto „tvrđi“, na početku ne podnose jedan drugoga, a na kraju shvate kako bi mogli biti dobri prijatelji, bio je jako popularan u ’80 i ’90-tim godinama prošlog stoljeća. U moru akcijskih filmovima u kojima danas prevladavaju strip junaci i oni s nezdravom opsesijom brzim autima, povratak ovakvog koncepta mirisao je na nešto „svježe“ i drugačije. Ipak, osim po glumcima koji se u njemu pojavljuju, ovaj film teško da će biti zapamćen po nečem drugom. Nikako se ne mogu oteti dojmu kako je Hughes, nakon što je vidio glumce s kojima raspolaže, istima jednostavno rekao da rade ono što znaju najbolje i to je to. Naprosto nije uspio pronaći kemiju, energiju niti onaj efekt iznenađenja koji bi probudio nostalgične osjećaje koje je film obećavao u svojim najavama.

Ryan Reynolds i Samuel L. Jackson, zajedno s nekoliko, neopravdano malo, scena Salme Hayek čine najbolji dio filma. Najbolji su upravo zato što, kao što sam ranije spomenuo, rade ono što znaju najbolje. Samuel je opet u svojoj poznatoj, „motherf***er“ fazi, a Ryan u „kickass/sarkastičnoj“ fazi i na trenutke to stvarno izgleda urnebesno smiješno, ali nije dovoljno. Iako je Hughes stavio prevelik naglasak na njene fizičke atribute i simpatični naglasak, Salma se izdigla iz tih „klišejiziranih“ i pomalo šovinističkih kadrova i pružila jednu fantastično smiješnu izvedbu. Također, iskoristiti ogroman glumački kapacitet, kakav je Gary Oldman, samo kako bi se privukla publika za englesko tržište jednostavno je neoprostiva. Glumcu njegova kalibra jednostavna treba dati nešto više prostora kako bi pokazao ono što najbolje zna.

Zahvaljujući magnetičnoj kemiji glavna dva glumca, „The Hitmans Bodyguard“ sposoban je isporučiti određenu dozu zabave. Uistinu nećete vidjeti ništa novo, ali ako ćemo biti iskreni, zašto uopće očekivati više od zabavnog, ljetnog filma ? Jednostavno se isključite, grickajte svoje kokice i uživajte u akciji i urnebesnom prepucavanju glavnih likova.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr

Pratite na i putem: