Loader

Star Wars: The Last Jedi

00

„Star Wars: The Last Jedi“ američki je znanstveno-fantastični film, osmi nastavak u vječnoj Star Wars franšizi. Ovaj nastavak režirao je Rian Johnson, a u njemu glume Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamil i drugi.

„The Last Jadi“ radnjom se nastavlja tamo gdje je prošli nastavak, „The Force Awakeness“ stao. Zločesti „First Order“ kuje zavjeru kako bi osvetio gubitak „Starkiller Base“, pobunjenici su i dalje predvođeni generalicom Leia-om Organom (Carrie Fisher) i njenim najboljim pilotom Poe Dameron-om, a Finn (John Boyega) se liječi od, skoro, fatalnih ozljeda koje mu je zadao Darth Vaderov nasljednik, iako to možda nije, Kylo Ren (Adam Driver). U isto vrijeme Rey (Daisy Ridley) nalazi se na zabačenom planetu Ahch-To gdje uz pomoć Lukea Skywalkera (Mark Hamill) pokušava shvatiti promjene koje su se u njoj počele događati. Ne, ne mislim na pubertet i divljanje hormona, već na buđenje sile kojem smo svjedočili u prošlom nastavku. Svašta nešto se tu još događa, upoznajemo se s nekim novim likovima i novim mjestima, za čije je snimanje korišten i naš Dubrovnik, ali kako je radnja filma isprepletena s brojnim malim pričama i pod-pričama, ući ću u zonu spojlanja ako nastavim pisati o njima, tako da bi stvarno bilo najpametnije, za sada stati, i da film pogledate sami.

Rian Johnson redatelj je ovog filma, a do sada su mu najpoznatiji projekti bili filmovi „Looper“, „Brick“ i “The Brothers Bloom“. Ako se J.J. Abrams uspio vratiti na uspješnu trajektoriju Star Wars filmova, nakratko narušenu onim Lucasovim prequelima, tada je Johnson krenuo jednim novim, drugačijim i zanimljivijim putem. Posebna snaga Johnsona kao redatelja i scenarista je u tome što uvijek unese dovoljno inteligencije i humanosti u likove da se oni ne čine samo kao dobri likovi, već i kao obični ljudi. Istina, u tome mu je dosta pomogao prethodni film koji je predstavio nove likove, ali ono što je Johnson sjajno izveo je što, u maniri najboljih „Game of Thrones“ epizoda, uistinu ne znate tko će na kraju preživjeti, a tko umrijeti, svima je glava na panju i to film čini posebno uzbudljivim. Priča ovog nastavka je, u svojoj osnovi, jako ozbiljna, no redatelj je u nju unio određenu toplinu i humor svojim vragolastim smislom za šalu, koja je pretežito bila upućena prema brojnim teorijama još brojnih fanova. Također, film je predivno snimljen i akcijske scene su fantastične, bez obzira odvijale se one između Star Destroyers-a i X-winga ili ratnika i njihovih Lightsabera.

Svi su glumci, u pravilu odradili odličan i uvjerljiv posao. Daisy Ridley je odlična kao snažna, odlučna i neumoljiva Rey te je dokazala kako uistinu je „next big thing“. John Boyega i Oscar Isaac još jednom su bili uvjerljivi i zanimljivi te ih je zabavno gledati. Ipak, posebno bih izdvojio, nažalost, pokojnu Carrie Fisher i Marka Hamilla. Drago mi je što je Carrie dobila nešto veću minutažu i što je njen lik odradio određene zanimljive stvari, s obzirom na situaciju. Hamill je, s druge strane, vjerojatno pružio svoju najbolju izvedbu otkad je Lukea Skywalkera. Možda mu se u početku i nije svidio novi smjer u kojem je Johnson usmjerio njegov lik, no s obzirom kroz što je njegov lik prošao, uopće nije čudno što je doživio određenu, promjenu, čak naprotiv, to čini njegov lik realnijim i uvjerljivijim.

Najveći uspjeh „The Last Jedi-a“ je što se ne čini samo kao Star Wars film, već kao i odličan, samostalan film. Bez obzira bili vi fan franšize ili ne, mislim da ćete uživati u filmu. Star Wars je već desetljećima s nama i s određenom dozom vještine i ljubavi priča nam onu istu, osnovnu priču u formatu koji je neodoljiv i očaravajuć. „The Last Jedi“ je uz određene nužne promjene spremno preuzeo palicu i uspješno ju nosi dalje za nove generacije.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

Pratite na i putem: