Loader

Rogue One: A Star Wars Story

00
izvor: www.blitz-cinestar.hr
izvor: www.blitz-cinestar.hr

Rogue One: A Star Wars Story američka je avantura, akcijski znanstveno fantastični film režiran pod palicom Garetha Edwardsa, a u njemu glume Felicity Jones, Diego Luna, Forest Whitaker i drugi.

Godinu dana nakon uspješnog povratka i Force Awakenes nastavka, Lucas Films i Disney donose nam još jednu priču iz Star Wars svemira. Radnja ovog filma stapa se negdje između Episode III: Revenge of the Sith i Episode IV: A New Hope te odgovara na mnoga neodgovorena pitanja koja već godinama nerviraju sve zagrižene Star Wars fanove.

Na početku samog filma upoznajemo Galena Ersa, briljantnog znanstvenika koji nakon što je odradio određeni posao za Imperiju, od iste se pokušava i sakriti. Nakon što ga Imperijin kapetan Orson Krennic pronađe i ponovno zatraži njegove usluge Galen se odupire i u cijeloj gužvi ostaje bez žene. Njegovu kćer Jyn spašava njegov prijatelj, kako se kasnije ispostavilo jedan od glavnih pobunjenika, Saw Gerrera. Nekoliko godina kasnije, sada već odraslu Jyn Erso pobunjenici spašavaju od ruku Storm Troopera te je odvode u svoj stožer. Nakon što joj objasne kako im je ona jedina šansa da dođu do njenog oca i iznimno važnih podataka za nastavak pobune, u naizgled nemogućem slijedu događanja, Jynin put se preklapa s onim Cassiana Andora, Chirruta Imwea, Bodhia Rooka, Bazea Malbusa i reprogramiranog Imperijinog droida K-2SO u zajedničkoj potrazi za ranije spomenutim podacima. Ovaj zanimljivi koktel različitih osobnosti, kako kasnije doznajemo, uz još ponekog volontera čini posadu broda Rogue One. Ovdje namjerno izostavljam važne djelove radnje kako bi kao i svaki put do sada osvrt ostao spoiler free.

Gareth Edwards,  redatelj široj publici ranije poznat po još jednom blocbusteru Godzilla, uspio je s radnjom dovoljno okolišati, a opet gledatelja privuči te potom i prijeći na stvar. Akcijske scene su bez iti jedne greške snimljene, a CGI je tako precizno stopljen sa stvarnom prirodom da ćete se na trenutke zapitati: „Pa gdje je dovraga našao tako velike AT – AT Walkere?“ Ako je Gareth Edwrds Jedi vitez, upotreba specijalnih efekata je definitivno lightsaber u njegovim rukama. Iako se na trenutke Edwardsov uradak čini kao automobil složen samo od rabljenih, korištenih djelova, Rogue One je tako životan i kipi od intoksikirajuće radosti otkrivanja koja je i privukla tolike obožatvatelje pred više od četiri desetljeća. Ako ne ništa, Gareth Edwards je definitivno probudio obožavatelja prema originalnim Star Wars nastavcima.

Felicity Jones je ponovno dokazala kako je jedna od najpotentnijih glumica koje Hollywood danas ima. Za Oscara nominirana Britanka odvažno i uvjerljivo je utjelovila snažnu glavnu žensku ulogu, sad već specifičnu za Star Wars filmove. Daleko je najsnažnija pojava na platnu ovoga filma, naravno izuzmemo li tri scene u kojima se pojavljuje zloglasni Darth Vader, jer ipak ono, to je Darth Vader – James Earl Jones, trebam li reći išta više !?!

Ostali likovi u filmu, iako simpatični, poneki i urnebesno smiješni poput K-2SO droida, nemaju dubinu i nedostaje im pozadinske priče da bi ih zaista zavoljeli jer ipak su Star Wars filmovi dosegli visine u kojima se nalaze upravo zbog privrženosti fanova prema likovima u serijalu. Naravno, to ne mijenja činjenicu da su glumci odradili jako dobar posao i odlično utjelovili svoje uloge. Posebno bih izdvojio Bena Mendelsohna koji je odradio odličan posao kao ljigavi, nerealno ambiciozni Orson Krennic.

Rogue One: A Star Wars Story je film koji je uspio uroniti ranije spomenuti serijal u sivu zonu. Film nam pokazuje samu kaljužu rata te nisu nužno svi pobunjenici pozitivni likovi niti su svi negativci negativni, za razliku od orginalnih filmova gdje je ta linija između dobra i zla jasno vidljiva. Iako ima svojih mana, film je uspio stopiti jako dobru akciju s nelošom pričom te je na kraju rezultirao s iznimno zabavne 133 minute. Rogue One definitivno ima više duše od bezličnih blocbustera kakve smo imali priliku gledati tek minule 2017 godine, te bili vi fan Star Wars franšize ili ne, svakako je vrijedan Vašeg gledanja.

cinestar

Pratite na i putem: