Loader

Rampage

00

“Rampage” je američka, akcijska avantura, ekranizacija istoimene videoigre s kraja ’80-tih godina prošlog stoljeća. Film je režirao Brad Peyton, a u njemu glume mega popularni Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Akerman i drugi.

Premisa filma “Rampage” zapravo je vrlo jednostavna. Velika, zločesta tvrtka čijeg se imena ni ne sjećam, jer je eto, toliko važna, u svemiru provodi eksperimente koji petljaju po genetskim kodovima bića, pretežito životinja. Naravno, kao i svaki put kada se čovjek, u filmu, igra s prirodom, eksperiment je pošao po krivu i oteo se izvan kontrole velike, zločeste firme. Naime, taj eksperiment tj. serum koji su napravili od najobičnijih životinja stvara divovske, agresivne zvijeri koje su sposobne uništiti sve što im stane na put. Sjećate se da sam ranije spomenu kako se serum proizvodi u svemiru? E pa vjerovali ili ne, serum je našao svoj put na majku Zemlju i „zarazio“ tri životinje, vuka, krokodila i albino gorilu. Gorila se zove George i nalazi se u rezervatu za zaštitu divljih životinja San Diego. Također, iako gorila, George je najbolji prijatelj Davisa Okoyea (Dwayne Johnson) primatologa i, gle kako prikladno, bivšeg specijalca koji je u rezervatu zaposlen. Kada Davis primijeti ne tako malene promjene na svom prijatelju kreće u potragu za bilo čim što mu može pomoći. Na tom putu pomaže mu dr. Kate Caldwell (Naomi Harris), znanstvenica koja bi mogla znati s čime točno imaju posla i kako pomoći Georgeu. Jesu li u svom naumu uspjeli, prije no što su ove ogromne „beštije“ uništile sve što postoji, saznat ćete kada pogledate film.

Brad Peyton relativno je mladi kanadski redatelj, a najpoznatiji je po svom dosadašnjem radu na filmovima kao što su “San Andreas” i “Journey 2: The Mysterious Island”. Zajednički nazivnik ranije spomenuta dva filma kao i onoga iz naslova teksta, osim samoga redatelje, je upravo i njegova glavna zvijezda “The Rock”. Iako je film blesast da teško blesasti može biti, upravo je tu njegov najjači forte. Peyton i Johnson u potpunosti su svjesni u kakvom se filmu nalaze i ne trude se od njega napraviti nešto što on nije. Suprotstaviti ogromnu filmsku i fizičku pojavu kakva je Johnson s onima ogromnih CGI čudovišta, ponekad je upravo ono što gledatelji traže. Ipak, u cijelom tom cirkusu, Peyton je uspio izvući određeni smisao, da je to htio, mogao odvesti film u totalnu krajnost, ali još jednom je dokazao kako zna gdje povući granicu i učiniti ga taman prihvatljivim.

Ono što je bio Will Smith prije, otprilike, deset godina danas je to Dwayne Johnson. Kakvu god ideju za film imali, skupite dovoljno novca za Johnsona i film neće propasti. Čovjek je fizikalno utjelovljenje karizme i nema toga što vam, u ovom trenutku ne može prodati, mislili vi da vam to treba ili ne. Kada ga pogledate u lice, njegov pogled je samopouzdan, kada slušate njegov glas, čujete odlučnost, kada vam kaže da je sposoban boriti se s ogromnim “beštijama” i izaći kao pobjednik vi ćete ga pitati kako mu možete pomoći. Malo karikiram, naravno, ali ono što želim reći jest kako je Johnson uvjerljiv i vjerodostojan u svemu što prikazuje na ekranu, ma koliko god se to činilo smiješnim.

Film je blesav i to je vidljivo od njegova prvog kadra, ali redatelj je povukao ručnu, valjda, u pravom trenutku. Istina, priča je slaba, dijalog je prejednostavan, a krajnja
poruka jeftina, ali od takvih filmova ni ne očekujete više, zar ne? Mozak na autopilot i prepustite se blesavoj zabavi kakva nam svima treba s vremena na vrijeme.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

Pratite na i putem: