Loader

Odjednom tata (Demain tout commence)

00

Uz mnogobrojne filmove Hollywoodske produkcije, koji prevladavaju u našim kinima, s vremena na vrijeme uistinu je lijepo pogledati film europske produkcije na ne-engleskom jeziku. Jedan od takvih filmova, koji ovih dana možete pogledati u Cinestar kinima, jest „Odjednom tata“ ili u originalu „Demain tout commence“. Film je režirao Hugo Gélin, a u njemu glume poznata francuska imena kao što su Omar Sy i Clemence Poésy.

Samuel (Omar Sy) je francuska verzija dalmatinskog galeba. Zgodan, mlad, živi od sezone do sezone te uživa u svemu što mu život pruža. Njegova životna idila naglo prestaje kada mu jedna od njegovih brojnih avantura za jednu noć, Kristin (Clemence Poésy), pred vratima doslovce ostavi njihovu kćer Gloriu (Gloria Colston). U potpunosti zbunjen i izgubljen u situaciji u kojoj se našao, Samuel nije znao što napraviti te je odlučio potražiti Kristin u Londonu, gdje ona navodno živi. Naravno, dotičnoj u Londonu ni traga ni glasa i naš junak našao se u još jednoj nezgodnoj situaciji, jer se našao u gradu koji ne poznaje, s minimalnom količinom novca i poznavanja engleskog jezika. Srećom, Samuel je naišao na Berniea (Antoine Bertrand), Francuza koji je poslovno u Londonu i koji je pomogao Samuelu da se snađe, nađe posao i ostane u Londonu. Kako to obično u životu biva, čovjek se ni ne okrene, a već je prošlo osam godina, Samuel je poseban, ali ipak odgovoran otac, a Gloria sada već velika tatina curica. Kada se Kristin sjeti da tamo negdje ipak ima kćer i da bi ju voljela upoznati, našim junacima se život okreće za 180º, a kako se cijela situacija razvila, saznat ćete ako pogledate film sami.

Hugo Gélin je redatelj ovog filma, a iskreno govoreći njegov rad mi je, do ovog filma, totalna nepoznanica. Ono što se sa sigurnošću može zaključiti je kako za vrijeme cijelog trajanja filma iz naslova teksta prevladava ugodna, „feel good“ atmosfera. Film se snimao na lijepim lokacijama u Marseilleu i Londonu, u glavnim ulogama su Sy i Poésy, koji su relativno poznata imena francuskog filma, što znači da Gélin uživa veliko povjerenje producenata, kad mu već daju očito „lijepi“ budžet u ruke. Malo mu zamjeram što je upao u istu zamku kao i mnogi redatelji filmova slične tematike. Iako se radi o komediji, trebao se više posvetiti razvoju likova u filmu, ovako su određene promjene koji se među njima odvijaju ostale visiti u zraku, tj. nisu dovoljno uvjerljive.

Kao što sam već ranije napisao Omar Sy i Clemence Poésy su dvije, možda i najjače, mlade snage frnacuskog filma. Sy Vam je zasigurno poznat iz francuskog instant klasika „Intouchables“, dok Vam je Poésy poznatija i kao Fleur Delacour iz „Harry Potter“ franšize filmova. Oboje su unijeli dašak svoga talenta i ostavili traga u ovome filmu. Sy svojom simpatičnošću i prirodnim smislom za humor, a Poésy svojim šarmom i gracioznošću.

Ako Vam se, dok budete gledali ovaj film, bude vrtila misao kako ste nešto slične tematike već negdje gledali, niste u krivu, jer je ovaj film zapravo remake meksičkog filma „Instructions Not Included“ koji postigao veliki uspjeh u Meksiku i SAD-u 2013. godine. Iako „Odjednom tata“ ima svojih mana, zapravo je jako solidan „feal good“ film što znači da se nakon što ga pogledate osjećate nekako lijepo i zbog toga na te mane, ipak, zaboravite. Ako negdje postoji mladi bračni par koji se nikako ne može odlučiti na prinovu, nakon što pogledaju ovaj film, siguran sam kako će odmah poraditi na toj problematici.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

Pratite na i putem: