Loader

Molly’s Game

00

„Molly’s Game“ američka je biografska drama, napisana prema istoimenoj knjizi Molly Bloom, nekad vrhunske skijašice, kasnije organizatorice najluksuznijih privatnih partija pokera na svijetu. Redatelj i scenarist filma je Aaron Sorkin, a glavne uloge odigrali su Jessica Chastain, Idris Elba i Kevin Costner.

Molly Bloom (Jessica Chastain) mislila je kako već u dvadesetoj godini ima isplaniran cijeli život. Perspektivna je skijašica slobodnim stilom, jedna od tri najbolje u Sjevernoj Americi i sve što treba napraviti je kvalificirati se na Olimpijske igre i kasnije će se sve rješavati samo od sebe. No, život piše drugačije priče, a kao što Robbie Williams kaže u jednoj svojoj pjesmi: „Bog gleda naše planove i slatko se smije.“ Nešto slično se dogodilo i Molly, jer baš na tim, za nju presudnim kvalifikacijama, ona je pala i nije uspjela završiti utrku. Kako je već i ranije imala problema s leđima, Molly je na razočaranje svojih roditelja, naročito svog strogog oca (Kevin Costner), odlučila odustati od skijanja i barem na godinu dana opustiti se od svega. Preselivši se u Los Angeles, bez ikakve financijske pomoći od svojih roditelja, prisiljena je raditi više poslova odjednom kako bi osigurala krov nad glavom. Na jednom od poslova, Molly upoznaje Deana Keitha (Jeremy Strong), hollywoodskog, osrednjeg, odvjetnika koji joj nudi posao osobnog asistenta. E tu se priča zahuktava jer osim uobičajenih poslova asistenta, Molly Keithu mora pomagati i u organiziranju poker večeri za njegove bogate prijatelje. I na tim su se večerama okupljali stvarno „jaki igrači“, hollywoodske zvijezde, brokeri s Wall Streeta i mnogi ostali magnati poslovnog svijeta. Molly u početku ne zna apsolutno ništa o igri koja toliko opčinjava te svjetske moćnike, no malo po malo pohvatala je sve konce igre. Pohvatala ih je tako dobro, da je u jednom trenutku odlučila kako je spremna sama preuzeti organiziranje istih. Ostalo je, reklo bi se, povijest. Kada i je li sve to postalo ilegalno i kako se točno u cijelu tu priču uklapa ruska mafija i Mollyn odvjetnik Charlie Jaffey (Idris Elba), saznat ćete ako pogledate film.

Aaron Sorkin je poznati hollywoodski scenarist, a za njegov rad u serijama „The West Wing“ i „Newsroom“ ili filmovima „A Few Good Men“, „The Social Network“ i „Moneyball“ sigurno ste čuli. Ipak, u „Molly’s Game“ Sorkin je po prvi put je sjeo i u redateljsku stolicu. Skoro sve što Sorkin napiše postane hit. Njegovo umijeće pametnih dijaloga i živopisnih likova sada je već na daleko poznato i očekivano u njegovim radovima. Ništa drukčije nije se dogodilo ni u filmu iz naslova teksta. Kemija koju je uspio postići među glavnim likovima je fantastična, a iako je film duži od dva sata, niti u jednom trenutku vam neće biti dosadno niti naporno gledati film. Čak i ako nikad niste odigrali ili prisustvovali partiji pokera, u svakom trenutku znat ćete što se događa i zašto se određeni likovi ponašaju kako se ponašaju. Istina, film je malo podređen scenariju tj. nema kadra koji na određen način nije posvećen Mollynu pripovijedanju, a kako je film prije svega ipak vizualna umjetnost, vidim kako određenom djelu vas to može zasmetati.

Jessica Chastain je još jednom odlična u ulozi u kojoj se pojavljuje. Znala se ranije pojavljivati u dobrim i u ne baš tako dobrim filmovima, ali Jessica je uvijek na visini zadatka. S obzirom na to da je Molly Bloom itekako živa i poznata u javnosti, čak i približno istih godina kao i ona, Jessica nije imala nimalo lagan zadatak, no odradila ga je zvjerski dobro. S nevjerojatnom lakoćom je prikazala prijelaz osobe koja o pokeru ne zna apsolutno ništa do svojevrsnog eksperta. Njezine suptilne reakcije ili običan izraz lica odaju vam dojam stvarne osobe, a ne glumca na radnom mjestu. Idris Elba je također odradio odličan posao, možda i najbolji od legendarne uloge Stringera Bella u jednoj od najboljih televizijskih serija svih vremena, „The Wire“. Kemija koju su Jessica i Idris postigli neodoljivo podsjeća na onu Julie Roberts i Denzela Washingtona u filmu „The Pelican Brief“. Jako je zabavno gledati dva inteligentna glumca kako se nadmeću u pametnim dijalozima jednog od najboljih scenarista današnjice.

„Molly’s Game“ iako jako dug, čak dva sata i dvadeset minuta, jako je zabavan film koji vas niti na jedan trenutak neće ostaviti ravnodušnima. Kemija među glumcima je fantastična, a Aaron Sorkin je još jednom dokazao kako to radi jedan od najboljih scenarista današnjice. Ako to baš žarko želite, sigurno ćete naći pogreške koje je Sorkin napravio u svom redateljskom debiju, no ovo je prvi mačić koji se sigurno neće baciti u vodu.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.