Loader

Lion

00

Australsko – američka drama „Lion“ (Lav), redatelja Gartha Davisa, snimljena je prema memoarima australskog biznismena Sarooa Brierleya „A Long Way Home“. U filmu glume poznata filmska lica kao što su Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara, David Wenham i ostali. Kada bi ova priča bila fiktivna, malo tko bi je smatrao vjerodostojnom i kao smrt sigurno bi prošla kao još jedna, pretjerano hollywoodizirana filmska priča. No, život uistinu piše nevjerovatne i fascinantne priče, baš kao što je i ova Sarooa Brierleya.

Saroo je mali, šestogodišnji dječak koji odrasta u siromašnoj, ali ljubavi okupanoj obitelji. Njegova majka sama se brine za njega, njegovog starijeg brata i mlađu sestru te za život zarađuje u obližnjem kamenolomu. Saroo i njegov stariji brat Gudddu, kako bi zaradili za dvije vrećice mlijeka, kradu ugljen s teretnih vlakova. Jedne noći kada je Guddu išao na svoj noćni posao, Saroo je odlučio otići s njim i ništa ga u tome nije moglo spriječiti. Ukrcali su se na vlak i otišli priskrbiti nešto novca za svoju obitelj. Malen i umorom slomljen Saroo je zaspao na stanici, a kako Guddu nije imao nimalo vremena za trošenje zamolio ga je da ga na stanici i pričeka dok se on ne vrati. Saroo se probudio, a Guddua, naravno, nigdje nije bilo. Tražio ga je po cijeloj stanici, no kad je ušao u jedan od vlakova, umor ga je konačno slomio i Saroo je u njemu ponovno zaspao. Nažalost, vlak je bio na direktnom putu prema Kolkati, gradu 1600km udaljenom od Sarooove obitelji. U Kolkati, naš maleni junak samim čudom uspijeva preživjeti te nakon što ga pronađe policija, Saroo biva posvojen od strane srdačne, australske obitelji. 25 godina nakon posvojenja, u klasičnoj Proustovj maniri, jedan obični jalebis kolačić pokreće lavinu sjećanja i emocija kod sada već 30 i nešto godina starog Sarooa te se on odlučuje, baš kao što se i zove knjiga prema kojoj je film snimljen, na dugačak put kući.

„Lion“ je redateljski debi potentnog, australskog redatelja Gartha Davisa. Ostao je odan memoarima Sarooa Brierleya i od lijepe i potresne priče snimio je jednako lijepi film. Velike pohvale Davisu zasigurno idu za casting glumaca, jer je svaki od njih pružio jako dobre izvedbe, od kojih posebno treba izdvojiti mladoga Sunnya Pawara koji je pružio izvedbu koje se ne bi zasramio niti jedan glumac na kugli zemaljskoj. Ukoliko film podijelimo na tri djela, jedna od zamjerki redatelju je što je onaj središnji dio ipak dosadniji od prvog i trećeg dijela filma. Također, Rooney Mara kao i njen veliki glumački potencijal jednostavno nisu dovoljno iskorišteni. Kada se već stvarao lik koji nije ništa drugo osim ljubavnog interesa glavnom liku, nije bilo potrebe uzimati glumicu kalibra kakvog je Mara i dati joj na većoj važnosti u najavama filma.

Dev Patel je sada već dobro etablirano ime europskog i svjetskog filma. Nakon uloge u filmu „Milijunaš s ulice“ ovaj mladi britanac indijskog podrijetla pružio je svoju najbolju izvedbu. U potpunosti je skinuo australski naglasak, iskreno i uvjerljivo prikazao Sarooovu unutarnju borbu i cijelu lepezu emocija. Dobitak BAFTA-ine nagrade za Najboljeg sporednog glumca, kao i nominacija za Oscara definitivno zasluženo su stigle na Patelovu adresu.

Ono što nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti je pravo iznenađenje koje nam je došlo u obliku malenoga Sunnya Pawara. Ovaj maleni indijac je svoj glumački debi odradio kao glumac s višegodišnjim iskustvom. U prvih šesdesetak minuta potpuno samostalno nosi film i to, istini za volju, onaj bolji dio filma. Autor ovog teksta jedva čeka vidjeti što budućnost sprema za ovu mladu, filmsku nadu.

Od ostalih uloga treba spomenuti onu Nicole Kidman koja glumi Sarooovu posvojenu majku Sue Brierley. Malo je čudno vidjeti sex simbol 90-tih u ulozi obične kućanice, no nakon što to prebrodite, uvidjet ćete kako je Kidman odradila izuzetno slojevitu ulogu. U malo vremena koje je provela na ekranu ovoga filma Kidman je Sue Brierley prikazala kao majku punu ljubavi i podrške, a opet kao intrigantno zasebnu figuru s vlastitom pozadinskom pričom. Zli jezici reći će kako je Kidman odradila tipičnu „ja želim Oscar“ ulogu, no neka je, užitak ju je bio gledati. Iako, pored fenomenalne Viole Davis bojim se da će svoju priliku za Oscara trebati tražiti neke druge godine.

Lion je jedan od onih filmova od koji znaš što možeš očekivati i prije nego što ga pogledaš, no malo koji to uspije napraviti na ovako lijep i dirljiv način. Ovo je film koji je potvrdio glumačku kvalitetu Deva Patela i Nicole Kidman, no i predstavio nam je i neka nova lica kao što su
Sunny Pawar i redatelj Gerth Davis. Ova predivna priča koja nam  na tako bajkovit, a opet prizeman i dirljiv način pripovijeda vječnu priču o ljubavi između majke i sina, definitivno je ljubavna priča koju nećete htjeti zaobići ovog Valentinova.

cinestarViše informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr

Pratite na i putem: