Loader

La La Land

00
La La Land
izvor: http://www.blitz-cinestar.hr

„La La Land“ je film režiran i napisan od strane Damiena Chazellea, a u njemu glume poznata Hollywoodska lica kao što su Emma Stone, Ryan Gosling, John Legend i ostali. Ova komedija, drama, musical je pomela konkurenciju na 74. dodjeli nagrade Zlatni Globus, osvojivši čak sedam nagrada od sedam nominacija.

Film započinje, za mjuzikl, klasičnom scenom u kojoj nekolicina mladih, ambicioznih umjetnika zapne u tradicionalnoj jutarnjoj gužvi specifičnoj za veliki grad kakvim Los Angeles jest. U pjesmi izražavaju svoje aspiracije ka uspjehu te kako bez obzira na trenutni neuspjeh, sutra sunce ponovo izlazi. Nedugo nakon upoznajemo i glavne protagoniste ovog filma, Miu i Sebastiana. Mia (Emma Stone) je ambiciozna, mlada glumica koja za život trenutno zarađuje poslužujući kavu u jednom velikom filmskom studiju, dok je Sebastian (Ryan Gosling) strastveni jazz pianist koji se nada jednog dana otvoriti svoj vlastiti jazz klub. Kako to obično biva, Mia i Sebastin nisu kliknuli na prvu, no sudbina je imala nešto drugo u planu za to dvoje zanesenjaka te ih je tako, nizom slučajnih susreta, natjerala da prepoznaju sličnosti jedno u drugom, te se na kraju i zaljube. Zapravo, klasična radnja jednog filma čija će dublja analiza  samo pokvariti doživljaj fima, te ću stoga ovdje stati, samo ću napomenuti kako je La La Land film koji potvrđuje tezu kako čovjek nije otok te da će mu život, ako mu on to dopusti, na put uvijek staviti nekoga tko će mu pomoći ostvariti snove.

Damien Chazelle je mladi američki redatelj s tek tri snimljena filma, no već na drugom filmu (Whiplash op.a.) uspio je uhvatiti pažnju šire javnosti. Ako dosad niste čuli za njega, nakon filma „La La Land“ sigurno ćete zapamtiti njegovo ime, jer ipak ne događa se često dan da film osvoji rekordan broj Zlatnih Globusa. Glazba, naročito jazz, je nešto što sigurno motivira Damiena na pisanje i režirenje te mu je ovo tako drugi film u kojem je jazz u samom središtu radnje. Preuzeo je veliki rizik na svoja ramena odlučivši se napraviti mjuzikl, svjevrsni homage filmova i mjuzikla iz zlatne ere Hollywooda. Toliko toga je moglo poći po krivu i postati užasno sladunjavo i sentimentalno, no baš naprotiv, film slavi klasičan način snimanja filmova s intrigirajuće dobrom tehnikom i velikom količinom šarma. Veliki plus ide ka mladom redatelju jer je očito velika količina vremena i truda uložena u pokrete i glazbu, a ne samo u tekst pjesama. Moderni mjuzikli, često bazirani na predstavama s Broadwaya, prevelik fokus stavljaju na pjesmu, a manje na radnju. U Chazelleovoj viziji običan refren odsviran na klaviru ima snažniju poruku nego stih. Posebno mi se svidjelo što je koristio duge scene pri snimanju što je posebno istaknulo kemiju među glavnim glumcima.

Emma Stone je nedvojbeno pružila svoju najbolju izvedbu dosad. Scene u kojima se njen lik nalazi na audicijama su fantastične. Način na koji Emma kontrolira i prikazuje lepezu emocija u jako kratkom vremenskom periodu, je fascinantna. Njezine velike plave oči, u trenucima u kojim nisu pune suze, naprosto zrače inteligencijom i odlučnošću kakav njen lik zapravo i jest.

Ryan Gosling je mlađa verzija Brada Pitta, točnije, uzrok „mokrih snova“ većine žena danas. U scenama u kojima je posebno ljut ili povrijeđen pokazao je određenu dozu uvjerljivosti. Ono što ga krasi je njegov poseban šarm kojim obasipa publiku svakom svojom novom izvedbom. Znate ono, sve žene žele biti s njim, a muškarci bi htjeli biti kao on, e pa taj đir. Kemija između njega i njegove kolegice Stone je golim okom vidljiva. Ovo je ipak njihov treći zajednički urada tako da možemo slobodno konstatirati kako su imali dovoljno vremena za vježbu.

La La Land je film koji je genijalan u svojoj jednostavnosti. Obična, glazbeno neobrazovana osoba primjetiti će kako Emma i Ryan nisu vrhunski pjevači ni plesači. No, postoji određena spontanost i opuštenost u njihovom pristupu koja film u isto vrijeme čini dirljivim i originalnim. U oblačnim i tmurnim danima La La Land će sigurno unijeti potrebnu dozu vitamina D u Vaše živote, te stoga i nije čudno što je upravo ovaj film jedan od glavnih favorita za Oscara ove godine.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

cinestar