Loader

John Wick: Chapter 2

00

Tri godine nakon prvog filma, stiže nam novi nastavak o dogodovštinama jednog od najomiljenijih plaćenih ubojica današnjice, Johnu Wicku. Drugi nastavak ovog akcijskog, kriminalističkog, američkog trilera režirao je Chad Stahelski, a u njemu glume Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane i ostali.

Koliko god dobar plaćeni ubojica bio, Johnu Wicku nikako ne uspijeva poći za rukom ostati u mirovini. Nakon što se u prvom nastavku iz mirovine vratio kako bi osvetio gangstere koji su mu, neznajući, uzeli ono malo stvari do kojih mu je stalo, u drugom poglavlju John se vraća kako bi odplatio dug. I to ne bilo kome, već jednom od vodećih ljudi talijanske mafije, Santinu D’Antoniou. U cijeloj toj zbrci odlaska i vraćanja u mirovinu radnja se raspliće u nekoliko smjerova, ali to ju ne čini ništa manje zabavnom i atraktivnom, baš kao i u prvom nastavku.

Iako je prvi nastavak režirao zajedno s kolegom Davidom Leitchom, bivši kaskader Chad Stahelski ovaj je nastavak režirao samostalno. Nastavci rijetko bolji od originala, no John Wick:Chapter 2 je odvažniji i nasilniji film od svog predhodnika. Iznenađujuće je smiješan u spontanim reakcijama glumaca, a opet iskonski primjer pravog akcijskog filma; dosljedan akciji s precizno ugođenim detaljima i zanimljivom pričom. Leitchevo kaskadersko iskustvo ostavilo je pečat u ovom uratku, što je vidljivo u akcijskim scenama, svaka od ranije navedenih dovedena je do savršenstva, bez ikakve uporabe CGI-a. Sve sama čista sposobnost i fluidnost glumaca te kreativnost „dizajnera borbenih scena“. Pokraj bezbrojnih akcijskih bajki kao što su „Brzi i Žestoki“ ili bilo koja ekranizacija stripova, David Leitch snimio je film koji neodoljivo podsjeća na zlatno doba klsičnih akcijskih filmova s kraja ’80-ih i ’90-ih godina, što ga čini posebno osvježavajućim.

Keanu Reeves je tako dobar kao John Wick, naprosto ne možete zamisliti niti jednog drugog glumca u njegovoj ulozi. Keanu kao da je stvoren za ovakve uloge – tih, ćudljiv, sumoran, a tjelesno savršeno spreman. Reeves je spremno odgovorio na sve zadatke koje je Leitch stavio ispred njega, bio to MMA grappling ili baratanje oružjem kojeg se niti jedan profesionalni vojnik ne bi posramio, Reeves ih je odradio savršeno. Određena nemilosrdnost i jednostavnost u ovoj izvedbi čine ga posebno uvjerljivim i iskrenim. Pružio je izvedbu koja figurativno pokazuje sve što glumac može pružiti u akcijskom filmu.

John Wick:Chapter 2 je visoko nasilan film uzduž i poprijeko, ali je isto tako izvrstan primjer kako snimiti film akcijske tematike s puno stila i inteligencije. Dijalog među glumcima možda je manjkav, ali način na koji oni, naročito Reeves, svojim tijelom i pokretima suptilno portretiraju zasebnu priču svojih likova je fascinantan. Film završava ostavljaći dovoljno prostora za još jedan nastavak, za koji se autor ovog teksta iskreno nada kako će se uskoro i snimiti.

cinestarViše informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

Pratite na i putem: