Loader

Jack Reacher: Never Go Back

00

Tom Cruise se vraća na velike ekrane kao Jack Reacher, u istoimenom američkom akcijskom trileru Jack Reacher: Never Go Back. Film je nastavak relativno uspješnog prvog dijela iz 2012., režirao ga je Edward Zwick i u njemu glume Tom Cruise, Cobie Smulders, Patrick Heusinger, itd. Važno je napomenuti kako su oba filma bazirana na uspješnim bestsellerima Lee Childa.

Jack Reacher je iznimno sposobni bivši američki časnik, odlikovan svim mogućim i nemogućim odličjima koje američka vojska ima za ponuditi. Nakon što je jednog dana shvatio kako ga je sistem iznevjerio, Reacher stvori svejvrstan vlasitit smisao za pravdu te odluči skinuti uniformu, kretati se ispod radara i pomagati malenima u borbi protiv velikih, zločestih i korumpiranih. Tako u ovom, drugom po redu, filmu iz Jack Reacher franšize upoznajemo bojnicu Susan Turner, Reacherovu osobu od povjerenja, kojoj je Reacher iz sjene pomagao u hvatanju korumpiranih pojedinaca i vojnika. Kako se igrom slučaja još nisu osobno upoznali Reacher, nakon još jedne uspješne misije, odluči otputovati u Washington kako bi upoznao svog „partnera u zločinu“. I tu, zapravo, naša priča počinje, jer stigavši u Washington Reacher saznaje kako je bojnici Turner smješteno ubojstvo dvoje vojnika koje nije počinila te naš glavni protagonist, pravedan kakv je, odluči istinu izvući na vidjelu. Kako to obično biva, u tom procesu Reacher saznaje kako je priča mnogo dublja, a kad se u cijelu priču upletu i određene stavke iz njegovog privatnog života stvari postanu jako zamršene.

Tom Cruise, bivši zlatni hollywoodski dečko, najpoznatiji kaskader među glumcima ili najpoznatiji glumac među kaskaderima kako god Vam draže, po drugi put utjelovljuje vojnog odmetnika Jacka Reachera. Iako je u zlatnom razdoblju svoje karijere (kasne 80-te i 90-te) dokazao kako je uistinu talentiran i sposoban glumac (Born on the Fourth of July,  A Few Good Men, Jerry Maguire), sada u svojim zrelijim glumačim i životnim godinama Tom čini sve kako bi dokazao kako je u zdravom tjelu, zdrav duh. Čak sedam od posljednjih osam filmova koje je Cruise snimio akcijski su filmovi prepuni ludih kaskaderskih scena u kojima sve, ali doslovno sve vratolomije izvodi apsolutno sam. Od ludih potjera automobilima i motorima, skakanja sa zgrade na zgradu, pa sve do višenja s letećeg aviona, „you name it“, Tom ih je radio sve. Jack Reacher je uloga po njegovom kalupu. Uloga zahtjeva mnoštvo scenana prepunih vratolomija, premlaćivanja nedostojnih bjednika, pametnih dosjetki, ono baš Cruiseovska. Kao što ja to volim često reći, Cruise je bio uvjerljiv i u ovoj izvedbi. Ono što se Cruiseu nikako ne može zamjeriti je njegova predanost poslu, iako ruku na srce, doimao se nešto manje zainteresiranim nego u prvom nastavku. Možda je stvar u preklapanju rasporerda s ostalim filmovima, Tom je kao što dobro znamo je jako radišan glumac  koji puno snima, no nekako ipak imam osjećaj da je stvar u scenariju koji i nije baš previše pratio Lee Childeov bestseller i na taj način nas zakinuo 100%-tne Cruiseove izvedbe.

Od ostalih uloga u filmu, iskreno, jedina vrijedna spomena je Colbie Smulders. Redatelj je očito jako dobro znao što želi, te je vidjevši njenu ulogu agentice Marie Hill u Avengers serijalu filmova poželio baš takvu glavnu žensku ulogu u svom filmu. I to je dobio. Colbie se nije previše makla od ranije navedene uloge, ali kao što sam ranije spomenuo, vjerovatno je radila samo ono što je redatelj tražio od nje, i to je odradila dobro.

Edward Zwick je uspješan američki redatelj koji iza sebe ima uistinu legendarne, herojske filmove kao što su Legend of The Fall, The Last Samurai, Blood Diamond, itd. Ovo je njegova druga suradnja s  Tom Cruiseom, nakon što su uspješno odradili povijesni spektakl The Last Samurai. U ranije navedenom filmu odradili su odličan posao zajedno, a ja kao fan Lee Childa i Jack Reachera jako sam se veselio njihovoj novoj suradnji. Ne mogu reći kako sam dobio što sam očekivao, Zwick je pristupio ovom nastavku dosta generički, ne podignuvši nam adrenalin u skoro ni jednoj sceni, kao što je to učinio Christopher McQuarrie u prvom nastavku. Možda mu ovakav, pretežito akcijski film, ipak nije baš najbolje sjeo.

Moram priznati kako me je prvi nastavak malo više zaintrigirao od drugog. Nedostaje mu onaj zastrašujući, misteriozni negativac kojeg je tako dobro utjelovio Werner Herzog u prvom dijelu, kao ni neke prepoznatljive scene poput one zastrašujuće početne scene u kojoj snajperist traži i ruši svoje mete. Ili ona jako napeta potjera s autima, u kojoj pogađate, Tom Cruise samostalno odrađuje svu vožnju. Čak tri godine su prošle od prvog nastavka, i evo ja se tih scena još uvijek sijećam. To su scene koje čine prvi film prepoznatljivim i kojih cete se svaki put sjetiti kad se sjetite prvog nastavka. Nažalost, evo nije prošlo ni par dana kako sam pogledao drugi dio i ne znam mogu li navesti jednu scenu koja bi me natjerala da ju zapamtim. No ipak, nemojte me krivo shvatiti, Jack Reacher: Never Go Back je zabavan akcijski film, prožet solidnim akcijskim scenama i pričom, te dobrom glumom glavnih protagonista.