Loader

If I were a boy (Si j’étais un homme)

00

„If I were a boy”, izvornog naziva „Si j’étais un homme“  francuska je komedija s elementima fantastike. Film je režirala i glavnu ulogu odigrala Audrey Dana, a uz nju se u filmu pojavljuje i legendarni Christian Clavier te Eric Elmosnino, Alice Belaïdi i drugi.

Jeanne (Audrey Dana) je primjer klasične, srednjovječne žene na filmu danas. Rastavljena samohrana majka dvoje djece, uspješna u svom poslu, ali u leglu velikih, zločestih muškaraca konstantno sumnja u sebe i svoj rad. Kada joj bivši muž Anton (Antoine Gouy) javi kako očekuje dijete s mlađom i ljepšom ženom, samo dva mjeseca nakon što su se rastavili, Jeanne jednostavno poludi i ne želi više ni čuti za ikakvog muškarva blizu njenog života. Na njenu nesreću, te iste večeri spremala se i oluja, vremenska pojava koja ju straši još od malena. E sad, kakve veze oluja ima s tim, stvarno ne znam, ali jutro nakon Jeanne se budi s jednim ekstremitetom viška. Ne, nije joj izrasla treća ruka nasred čela, niti joj je izrastao rep iznad stražnjice, naša junakinja, majka dvoje djece, probudila se s Veseljkom ili Panpanom kako ga je ona nazvala među nogama, ali Vi ga možete zvati Willy, Lolly, Jimmy, Johny, Rico, Roko, Kiklop kako god Vam drago. Iako je u početku bila prestravljena i izbezumljena, Jeanna je uspjela pronaći način kako živjeti s tim čudom prirode među nogama, ali svašta nešto se događa prije i nakon toga, tako da za više informacija o radnji, molim Vas posjetite obližnji Cinestar.

Audrey Dana je francuska glumica, scenaristica i redateljica te kao što je ranije napisano, glavni „masremind“ iza ovog uratka. Najznačajniji filmovi na kojima je do sada radila su francuska drama „Welcome“ i romantična komedija „French Women“. Komedije koje se na satirički način dotiču važnih problema današnjice poput nejednakosti među spolovima uvijek su dobra stvar. Vjerujem da je njena namjera za snimanje ovoga filma bila dobra, ali izvedba nažalost nije. Pretjerano parodiranje muško – ženskih odnosa i reakcije, u većini slučajeva, su nelagodne, a ne smiješne. Kronologija odvijanja radnje je totalno nelogična, a bujanje različitih hormona koje se navodno odvija u glavnom liku, nisu i ne mogu biti opravdanje za površne i plitke šale pune predrasuda prema suprotnom spolu.

Kao glumica, Dana nije odradila loš posao. Istina, njen lik na trenutke zna biti iritantan, ali u pravilu radi se o jednoj simpatičnoj ulozi i „likeable“ liku. Ostatak glumačke postave, tu prvenstveno mislim na Alice Belaïdi, Christiana Claviera te Erica Elmosninoa, također je odradio dobar posao. Svojom izvedbom i talentom uspjeli su u kratko vrijeme pojavljivanja na filmu svojim likovima dati karakter. Simpatičnim i iskrenim reakcijama gledateljima su priuštili nešto humora, a filmu nešto kredibiliteta.

Prilikom osvrta na još jednu komediju, mislim da se radi o filmu „The House“, napisao sam kako je komedija uspjela ako Vas je uspjela barem jednom nasmijati. Prema reakcijama gledatelja s kojima sam dijelio kino dvoranu, „If I were a boy“ je poprilično uspješan, a ne mogu lagati i reći da se ni ja nisam nasmijao u nekoliko navata. Ako su Vam dosadile uvijek iste, američke komedija, tada je ovaj film pravi izbor za Vas.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

Pratite na i putem: