Loader

I, Tonya

00

„I, Tonya“ biografski je film o Tonyi Harding, prvoj Amerikanki i jednoj od samo četiri žene ikad koje su uspjele izvesti Trostruki Axel, najteži element u umjetničkom klizanju. Film je režirao Craig Gillespie, scenarij napisao Steven Rogers, a u njemu glume predivna Australka Margot Robbie, raznovrsni Sebastian Stan te genijalna Allison Janney.

Mlađoj generaciji ova je priča, vjerojatno, manje poznata, ali svi stariji od 30 godina sigurno su čuli za Tonyu Harding (Margot Robbie). Ova priprosta djevojka iz Portlanda, prva je Amerikanka koja je uspješno izvela Trostruki Axel te je jedna od najtalentiranijih klizačica u povijesti umjetničkog klizanja. Ipak, zbog svog osebujnog stila i načina ponašanja nikad nije dobila poštovanje elite ranije spomenutog sporta i njene ocjene redovito su bile niže od zasluženog. Američka klizačka elita jednostavno nije mogla podnijeti da djevojka koja sama šije svoje kostime, stavlja fasadu šminke na svoje lice koje se ni klaun ne bi posramio i nastupa uz zvuke ZZ Topa, a ne Čajkovskog predstavlja njihovu zemlju. Uz sve to, Tonya je odrastala uz nasilnu majku (Allison Janney) čiji je jedini izljev ljubavi bilo to što je uopće dovela Tonyu na klizalište, a kao šlag na kraju, udala se za muža zlostavljača (Sebastian Stan). Na njenu žalost, Tonya nije ostala upamćena po nevjerojatnim sportskim uspjesima, ono po čemu je ostala upamćena je incident koji se dogodio s njenom kolegicom iz reprezentacije Nancy Kerrigan. Naime, ususret američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Lillehammeru, Nancy Kerrigan je netko slomio koljeno, povijest je pokazala kako je sve organizirao Tonyin suprug Jeff Gillooly, a sumnjajući u njenu upletenost, američki sud je Tonyu, nakon Olimpijskih igara, zauvijek izbacio iz svih aktivnosti vezanih uz umjetničko klizanje. Kako je ovo istinita priča, ne „spojlam“ vam previše, a na koji se način sve to točno odvilo, saznat ćete kad posjetite obližnji Blitz Cinestar.

Craig Gillespie redatelj je ovog filma, a do sada je radio na projektima kao što su „Lars and the Real Girl“, „Million Dollar Arm“ i „The Finest Hours“. „I, Tonya“ definitivno je vrhunac njegove dosadašnje karijere i najbolji projekt na kojem je radio. Fantastičan je način na koji se uspio izrugati pretjeranoj teatralnosti umjetničkog klizanja kao i idiotima koji su Tonyu okruživali cijeli njen život, a u isto vrijeme pružio je jedan novi pogled na događaje koji su je okruživali, bez da se Tonyi imalo narugao. Zanimljivu dinamiku postigao je s imaginarnim intervjuima s gotovo svim važnijim akterima priče. Tako nam dopušta sagledati priču iz više različitih perspektiva, u isto vrijeme. Priču koja možda nije u potpunosti istinita, ali pruža interesantan koktel ljubomore, sportskog nadmetanja i neporecivog dokaza neograničene ljudske gluposti.

Margot Robbie fantastično je ušla u lik i djelo Tonye Harding. Mnoge su se hollywoodske ljepotice uplele u vlastitu zamku te su se u najboljoj namjeri dokazivanja da su više od lijepog lica, u potpunosti izgubile s liste zanimljivih glumica. Margot je, naprotiv, svojim zanimljivim odabirom uloga konstantno dokazivala da može i zna glumiti i to jako dobro. Ako je „Wolf of Wall Street“ bio njena uspješna inicijacija, „I, Tonya“ apsolutni je dokaz njene glumačke izvrsnosti, što dokazuje i nedavna nominacija za Oscara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge. Margot nas uspješno diže u visine svih Tonyinih sportskih uspjeha, a u isto vrijeme spušta nas u kaljužu koju joj je život priredio, okruživši ju nasilnom majkom i mužem. Sebastiana Stana je sve teže prepoznati iz uloge u ulogu i to je, možda, najbolji kompliment koji glumac može dobiti. Allison Janney je odigrala ulogu života. LaVona Golden bila je, čini se, jedno zločesto i pokvareno biće koje je, robovlasničkim pristupom prema vlastitoj kćeri, iscrtala trajektoriju svih loših odabira Tonyinog života, a bilo ih je puno. Janney je bila i više nego uspješna u portretiranju ranije spomenutog da se jednostavno ne možete ne zapitati u koje je to dubine vlastite tame morala zaroniti da bi izvukla ovakvo nešto.

Magični realizam pojam je kojim definiramo opis realnih i stvarnih događaja koji su isprepleteni sa stvarima toliko čudnim i bizarnim da je teško povjerovati kako su istinite. Ovom rečenicom počinje prva epizoda prve sezone jedne od najuspješnijih Netflixovih serija, ali savršeno pristaje i uz ovaj film. Uistinu je teško povjerovati u kakvim je uvjetima živjela i s kojim se stvarima sve trebala Tonya Harding nositi, i to do 30-te godine života. Ne, ovo nije film koji opravdava njene postupke, nikad nećemo u potpunosti saznati koliko je točna znala i do koje je mjere bila upletena u incident s Nancy Kerrigan, ali pruža jedan drugačiji pogled ne samo na incident već i na cijeli njen život.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.