Loader

HEAD BEAUTY : ZLATO ŽUTE BOJE

00

mIvansicVjerujem da su brojni od vas već čuli za jedan od najzdravijih začina na svijetu, predivne, upečatljive žute boje- KURKUMA!
Upravo je kurkuma, od trenutka kada sam se prvi put upoznala s njom, u mom životu postala puno više od začina! Osim što sam ju počela ubacivati u brojna jela, uvrstila sam je i u svoje tretmane njege lica. Iako kod nas nije bila baš poznata sve do kasnih godina 20. stoljeća, kurkuma se tisućama godina koristi kao tretman ljepote u Indiji. Postoji tradicionalna ceremonija u kojoj se mladenke noć prije vjenčanja mažu pastom od kurkume kako bi im koža bila besprijekorna na dan vjenčanja.

Zašto baš kurkuma?

Kao što i sam naslov ove kolumne kaže, kurkumu često nazivaju i „zlatni začin“. Taj nadimak stekla je zahvaljujući svojim mnogobrojnim dobrobitima. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. To je antioksidant koji kurkumi, uz boju, daruje i antibiotička, antiseptička i antialergijska svojstva. Mnogobrojni protuupalni agensi kurkume pomažu kod raznih kožnih oboljenja, ublažuju napaćenu kožu, smiruju akne, smanjuju hiperpigmentaciju, daju koži zdrav sjaj te se bore protiv slobodnih radikala održavajući kožu zdravom, mekom i elastičnom. Kurkumom se možemo boriti i protiv bora, ispucanih peta ili kao piling. Osim toga, studije su pokazale da kurkuma smanjuje proizvodnju melanina u koži i neželjene dlake na tijelu.

S obzirom na brojne blagodati kurkume jednako tako postoje i brojni recepti i verzije kako napraviti masku od kurkume. Osobno vjerujem da su sve odlične dokle god u sebi imaju kurkumu , međutim htjela bi s vama podijeliti meni najdražu i provjereno najbolju masku…skoro bi se usudila reći ikada!

Potrebni sastojci za ovu masku su: kurkuma, slanutkovo brašno (Znam da nije baš nešto što svi posjedujemo u kući, međutim možete ga naći u lokalnom marketu, na odjelu zdrave hrane. 0,5 kg dođe nekih 18-20kn, ali ta količina vam je dovoljna za nekoliko mjeseci), jogurt i med.

U staklenoj posudici pomiješajte pola žličice kurkume, jednu do jednu i pol žlicu slanutkovog brašna, dvije žlice jogurta i žlicu meda. Ukoliko imate suhu kožu jogurt zamijenite maslinovim uljem. Maska ne bi smjela biti ni prerijetka ni pregusta. Kistom masku u tankom sloju nanesite na čisto i posušeno lice. S obzirom da su sve prirodni sastojci slobodno ju nanesite ispod očiju, jer još jedna od brojnih „moći“ ove maske je da pomaže s podočnjacima, samo pazite da vam ne dodiruje trepavice, budući da, kao što sam ranije spomenula, redovitim nanošenjem kurkuma smanjuje dlake na tijelu!

Ostavite nekih 30 minuta dok se u potpunost ne posuši i nakon toga isperite vodom. Ukoliko imate problematičnu kožu masku koristite svaka 3 dana, a ako vam je koža već poprilično čista dovoljno je samo jednom tjedno. Prve vidljive rezultate vidjet ćete nakon 3 tjedna.

I za kraj, bitno je spomenuti da je kurkuma prirodno bojilo! Drugim riječima oprezno s njom jer će sve obojiti i jako se teško skida…zato obavezno obucite nešto staro, što vam neće biti žao uprljati. I da, ako ste prirodno blijedi poput mene velika vjerojatnost je da će vam koža poslije maske biti malo žuta, no samo nekoliko puta isperite kožu ili prebrišite tonerom. Moj savjet je da masku uvijek koristim noću jer mrlje nestaju za nekoliko sati. Stoga, maske s kurkumom koristite onda kada znate da nećete morati izlaziti iz svog doma.