Loader

First Man

00

„First Man“ je američki povijesni, biografski film koji prati najzanimljivije detalje prvog čovjeka koji je nogom stupio na najveći Zemljin prirodni satelit, Mjesec. Film je režirao odlični Damien Chazelle, a u njemu glume Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke i drugi.

Neil Armstrong (Ryan Gosling) uspješni je američki inženjer, kojeg na početku filma upoznajemo kako s NASA-inim eksperimentalnim avionom skoro odlijeće u svemir. Gladan uspjeha i željan novih otkrića Neilu nije strano ugroziti svoj vlastiti život. Kada je njegova najmlađa, voljene kćer izgubila tešku bitku s tumorom, Neil utjehu pronalazi upravo u poslu te se tako prijavljuje na NASA-in svemirski program. Ona rečenica: „I ostalo je povijest…“, ovdje bi jako prigodno išla, ali priča nije tako jednostavna. Nevjerojatna je količina patnje i žrtve koju su ljudi oko Apollo 11 misije morali podnijeti, a upravo to ovaj film posebno naglašava. Znam da znate kako misija završava, ali zanima li vas kroz što su sve ljudi, pogotovo Neil Armstrong, morali prolaziti da bi dospjeli na Mjesec i zašto je to bilo važno, brzo u CineStar kako bi to saznali.

Damien Chazelle vrhunski je mladi američko – kanadski redatelj koji potpisuje režiju ovog filma, a za svoj rad na uspješnom mjuziklu „La La Land“ zaradio je nagradu Oscar u kategoriji najboljeg redatelja. Jako, jako dobar posao odradio je i ovaj put i siguran sam da mu ne gine barem još jedna nominacija za nagradu Oscar i ove godine. Najbolji dio filma je onaj sniman u svemiru i tu je Chazelle vrhunski pogodio što se nije previše oslanjao na CGI već je do savršenih kadrova došao uz pomoć tradicionalnih studijskih tj. scenskih rekvizita. Korištenjem starijih modela kamera uvelike je doprinio ozračju koje jednostavno odiše ’60-im godinama prošlog stoljeća. Također, posebno mi se svidjelo što je, očigledno, često snimao držeći kameru u rukama. Na taj, treskavi, način postiže da se osjećate kao astronaut u kabini koji sprema poletjeti prema svemirskom bezdanu. Film je, možda, previše monoton kada se radnja odvija na Zemlji, ali sve su to scene koje daju na dodatnoj važnosti onima snimljenim u svemiru i jedne bez drugih jednostavno ne idu.

Ryan Gosling, kao i cijela glumačka postava, su odradili odličan posao. Rijetko koji glumac može odraditi glavnu mušku ulogu tako dobro kao Ryan, a da pritom koristi minimalan broj izrečenih riječi u filmu. To je uistinu fascinantno, a kad tome još pridodate kako Neil uistinu je bio šutljiv, pomalo ćudljiv „suffer in silence“ lik, dobijete jackpot. Claire Foy dobila je zadatak odigrati Neilovu  suprugu Janet, koja je bila snažna, odlučna žena, baš onakva kakva uvijek stoji pokraj onih koji su obilježili povijest kao što je to učinio Neil. Upravo takav posao je Claire i odradila, odlučan, s minimalnim korištenjem nepotrebne dramaturgije, a opet dovoljno snažan da vam je u svakom trenutku jasno što i zašto njen lik radi.

Bez obzira voljeli li vi ili ne biografske filmove ili one o tehnološkim naprecima koje je ljudski rod ostvario kroz povijest, ovaj film ne bi smjeli propustiti. Film iz naslova teksta dati će vam direktan uvid, iz prve ruke, kako je to izgledalo biti u raketi i u okruženju u kojem je svaka sekunda presudna i može odlučivati o vašem životu. Također, film vam daje priliku gledati suradnju jednog od najboljih mladih redatelja s jednim od boljih glumaca današnjice što je dovoljan razlog da vas put navede u CineStar.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.