Loader

FIGHT BRAIN

00

fPlencaPOVIJESNI UFC 198

Pred vratima nam je povijesni UFC 198 u Brazilu (Coritibia), sa subote na nedjelju u 4 sata ujutro. Svibanj 14. je zabilježen u kalendarima svih MMA ljubitelja. O kakvom se UFC-ovom eventu radi, dovoljno govore imena boraca koji će nastupiti. Kada znate da na glavnu kartu događaja ne dospije borba u kojoj će snage odmjeriti Demian Maia i Matt Brown, sve vam je jasno. Glavna karta je ostala zakinuta za spektakularnu ,već prozvanu „kung fu“  borbu (zbog specifičnih stilova oba borca),  između Andrsona Silve i Uriah Halla. Borba se nažalost ukinula zbog iznenadne operacije na koju je Silva poslan radi naglog otkrivanja bolesti žući. No fanovi nemaju razloga  očajavati. Ovaj sjajni event ponuditi će nam još pregršt izvrsnih borbi u obliku okršaja Alvesa i Barbene,  zatim će legenda PRIDE-a  Mauricio Shogun Rua ukrstiti rukavice sa sjajnim Corey Andersonom; slijedi veliki ženski okršaj i dugo iščekivani UFC debi Cris Cyborg  protiv Leslie Smith, te dvije borbe večeri za koje MMA fanovi trenutno dišu, Vitor Belfort protiv Ronalda Suze i borba za teškaški naslov prvaka Fabricia Werduma i izazivača, našeg Stipe Miočića, no te dvije borbe ćemo malo detaljnije analizirati u nastavku teksta. Sve borbe su iznimno kvalitetne i podjednakih šansi da pobjedu odnesu obije strane,ali ipak bi kao jedine malo izrazitije favorite izdvojio Cris Cyborg i Demiena Maiu. No bacimo se sada na analizu onoga što nas sve posebno zanima.

Vitor „Phenom“ Belfort  vs Ronaldo „Jacare“ Souza

Vitor je već u godinama(39) u kojima je svijestan da mu je ovo jedna od posljednjih prilika da se približi novom napadu na pojas srednje kategorije. Sama činjenica da je debitirao prije gotovo 20 godina u UFC-u je nevjerojatna, a kada k tome još dodate da je čitavo vrijeme pri samome vrhu, nedvojbeno je da ga se svaki borac ima pravo bojati. Svoju će prednost svakako tražiti u stojci jer se bori protiv ponajboljeg  parteraša u UFC-u. Vitor na papiru ima prednost ako zadrži borbu na nogama. Mislim da će pokušati završiti borbu u prvoj rundi jednim od svojih karakterističnih „blitz“ napada rukama. Jacare s druge strane ima prednost u parteru, ali kako nije zanemariv Vitorov jiu-jitsu, tako nikako ne možemo zanemariti Jacareov stand up, a u to nas iznova uvjerava iz borbe u borbu.  Pokazuje zavidnu snagu u svojim udarcima, ali i taktičku zrelost u strpljivim napadima. Jacareov grapling je jedan od najboljih što možete vidjeti. Završava protivnike još neviđenim zahvatima i ako Vitor završi na podu,to bi mogao biti njegov kraj u ovoj borbi. Uz veliki oprez u prognoziranju ove borbe, blagu prednost  dajem  Jacare Souzi, ali bez obzirana ishod, svi jedva čekamo ovu uzbudljivu borbu.

Fabricio Werdum vs Stipe Miočić

Evo nas na glavnom događaju večeri. Naš Stipe Miočić konačno napada pojas u najelitnijoj, teškoj kategoriji. Pojas drži Fabricio Werdum, čovjek koji je pobijeđivao najbolje od najboljih kroz svoju karijeru. Nanio je prvi poraz Fedoru,  po mnogima najboljem ikad. Završio je bivšeg prvaka Caina Velasquesa, ali ono što je naimpresivnije je to da ga je praktički pobijedio na nogama, a završio giljotinom. Na to se mora posebno obratiti pozornost, Werdum je borac koji je evoluirao ,a poseban napredak je napravio u svom Muay Thaiu. Ima ogroman repertoar lukavih udaraca, ali koliko god mi nahvalili njegov uznapredovali Muay Thai, Jiu-Jitsu je ono gdje mu gotovo nema ravnoga, a posebno je opasan na leđima. Tu vidim veliku opasnost za Stipu, jer Werdum nakon primljenog udarca često odglumi knock down i čeka protivnika da nasjedne na trik i krene za njim u parter. Stipe s druge strane ima prednost  u izvrsnom boksu i u jednako dobrom hrvanju. Treba se istaknuti koliko je Stipe inteligentan i strpljiv borac. Ima izvrstan kardio i svojim kratkim direktima može lomiti protivnike 5 rundi. Ukoliko ne nasjedne na jedan od onih Werdumovih trikova,  svojim hrvanjem može držati borbu na nogama i ostvariti svoju boksačku prednost.  Naravno da ću u ovoj borbi subjektivno dati prednost našem američkom Hrvatu Stipi Miočiću. Idemo Stipee… Aaaand Neeeew…?