Loader

Dunkirk

00

„Dunkirk“ je povijesna, akcijska drama smještena u vrijeme najžešćih bitki Drugog svjetskog rata. Film je režirao, sada već legendarni, Christopher Nolan, a od poznatijih lica u filmu se pojavljuju Mark Rylance, Tom Hardy, Kenneth Branagh i Cilian Murphy.

Sredinom 1940. godine, Nacističke su snage doslovno pomele cijelu Europu i izgurale Savezničke snage do male, francuske luke Dunkirk. Više od 400.000 mladih Engleza i Francuza u Dunkirku je očekivalo pomoć s otoka, no kako su britanske snage brojile velike gubitke zbog konstantnih, njemačkih napada iz zraka, kopna i mora, spasilački brodovi nisu mogli po svoje dečke. Umjesto luke spasa, Dunkirk je za mlade vojnike postao „Čistilište“, mjesto u kojem očekuju konačni sud.  Kako je film snimljen po istinitoj priči, poznato Vam je da ljudska hrabrost i empatija do izražaja dolaze u najtežim trenucima, baš kao što smo mogli vidjeti u nedavno minulim požarima koji su „harali“ Dalmacijom. U trenucima kada se sve činilio izgubljeno, hrabri britanski ribari, i ostali vlasnici malih brodica i brodova priskočili su u pomoć i pomogli u spašavanju zatočenih vojnika.

Christopher Nolan je, bez imalo pretjerivanja, jedan od najboljih živućih redatelja i scenarista. U svom 15 godišnjem radu prošao je sve, od nisko-budžetnih nezavisnih filmova, do njavećih blockbustera. Filmovi poput „Memento“, „Dark Knight Trilogy“, „Inception“ ili „Interstellar“ dovoljan su dokaz koliko kvalitetan opus radova ovaj umjetnik ima. „Dunkirk“ je definitivno još jedan film koji će naći svoje mjesto na zidu Nolanovih najboljih ostvarenja. Kako snimiti film i natjerati Vas da suosjećate s likovima, bez obzira što glavni lik ne postoji i što ne znate apsolutno ništa o nijednom liku, to samo Nolan zna. Iako manjak dijaloga često ostavlja dojam klasičnog, nijemog filma, „Dunkirk“ je snimljen u velikom formatu, što dozvoljava detaljima da isplivaju na višu razinu. Posebno mi se svidjelo što je Nolan pažnju posvetio golobradim mladićima i njihovom hvatanju za posljednju slamku spasa, a ne teškim političkim odlukama koje su se odvijale u pozadini ove borbe.

Gluma u filmu je fantastična, što je posebno zadovoljavajuće ako uzmemo u obzir da najviše vremena na kino platnu provode relativno nepoznata glumačka lica. Kako u filmu doslovno nema glavne uloge, već radnju pratimo iz tri perspektive, mora, kopna i zraka, teško mi je izdvojiti samo jednog ili nekoliko glumaca. Ako baš moram, izdvojio bih Toma Hardya koji ponovno čini čuda samo svojim očima (tko je gledao „Dark Knight Rises“ točno zna o čemu govorim), te Kennetha Branagha koji uspjeva svojim izrazima lica prikazati sav užas i horor rata tako potresno, da će Vas potresti do srži. Hans Zimmer ponovno je dokazao kako je majstor svog zanata. Zvuk koji je dizajnirao za ovaj film nevjerovatno se dobro preklapa s detaljima ispunjenim Nolanovim kadrovima da će Vam se urezati duboko u pamćenje.

„Dunkirk“ je predivno snimljen film sa scenama toliko napetim i uzbudljivim da ćete se naći na rubu svojih stolaca. Fascinantno je kako je Nolan uspio snimiti film koji zorno prikazuje svu patnju, bol i teror rata bez previše krvi i osakaćenih udova. Čak štoviše, film je označen s PG-13 što znači da ga djeca starija od 13 godina mogu gledati bez pratnje roditelja. Možda će Vam se moja sljedeća tvrdnja učiniti čudnom, ali „Dunkirk“ nije ratni film. To je priča o preživljavanju i opstanku prožeta napetim i neizvjesnim scenama. Ovaj je uradak pravo malo „cruising“ putovanje kroz filmski zanat i tehniku koji su u isključivoj službi pripovjedanja iskrene, trevezne, duboko moralne priče. Bez pogovora, jedan od najboljih filmova ratne tematike, jedan od filmova koji ne smijete propustiti pogledati ovog ljeta.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.

Pratite na i putem: