Loader

Bog se nikad ne umara prastati

10

„Crkva nije na svijetu da osuđuje nego da omogući susret s onom dubokom ljubavlju koja je Božje milosrđe. Da bi se to dogodilo, potrebno je izaći. Izaći iz crkava i iz župa, izaći i ići potražiti osobe gdje žive gdje pate. Gdje se nadaju“

6731Knjiga Božje je ime Milosrđe napisana je u razgovoru Andre Tornielli s papom Franjom, u obliku pitanja i odgovora, tako da u potpunosti odražava misao pape Franje o mnogim pitanjima bliskim današnjem vjerniku.  Knjiga je prevedena na 21 jezik i objavljena u 85 zemalja, uz veliko zanimanje javnosti, a izdana je za vrijeme godine milosrđa te tako prekrasno zaokružuje nastojanje da se Crkvu i Boga približi i praktičkim vjernicima i onima koji su se iz nekih razloga udaljili.

Središnja tema kako i sam naslov govori je Božje milosrđe, koje je jednako za sve ljude bez obzira kolike i koje grijehe imali i koliko god oni teški bili. Papa Franjo, s velikom ljubavi koja isijava iz svakog odgovora, potiče nas  da otvorimo srce Bogu i da mu dopustimo da nam izliječi srce.

Papa ističe da Crkva ne smije nikome zatvoriti vrata, čak ni najvećim grješnicima ako su željni oprosta, da ispovijedaonica ne smije biti „soba za mučenje“. Kroz svoja sjećanja iz djetinjstva se prisjeća svećenika koji su obilježili njegov život, nadahnuli ga i potaknuli da bude veliki ispovjednik. Na pitanje što čini dobrok ispovjednika odgovara „ Kad sam ispovijedao, uvijek bi se sjetio sebe, svojih grijeha, svoje potrebe za milosrđem pa sam nastojao puno opraštati“.  Također govori o važnosti dobre i pravilne ispovijedi, one iz srca s potpunim pokajanjem.

Mene osobno je najviše dojmila ova rečenica „Bog se nikad ne umara raštati, nego se mi umaramo tražiti oproštenje.“  koja izvrsno objašnjava način na koji Bog razmišlja, Bog koji je čista ljubav, čiji je prvi atribut kako papa Franjo nekoliko puta naglašava u razgovoru, milosrđe.

Iz dubine srca preporučam knjigu svima onima koji se traže, ali i onima koji traže duhovnu hranu za svoju dušu, jer iz svakog retka isijava velika ljubav našeg Gospodina i iscijeljenje za naša srca.

Ivona Perković

 

Pratite na i putem: