Loader

Blade Runner 2049

00

Čak 35 godina nakon originalnog „Blade Runner-a“ stiže nam dugo očekivani nastavak „Blade Runner 2049“. Ovaj put, Ridley Scott nalazi se u ulozi izvršnog producenta, a redateljsku palicu preuzeo je genijalni Kanađanin Denis Villeneuve. Svoju ulogu reprizirao je i legendarni Harrison Ford, a u filmu se još pojavljuju i Ryan Gosling, Robin Wright, Jared Leto, Dave Bautista i drugi.

Teško je opisati radnju, a ne „spojlati“ vam baš nimalo. Možda je najbolje držati se trailer-a i reći kako se radnja odvija 35 godina nakon odvijanja originalnog filma. U glavnoj ulozi ovaj put nalazimo blade runner-a „K-a“ (Ryan Gosling) koji je nastavio tamo gdje je Rick Deckard (Harrison Ford) stao, lovi pobunjene androide Nexus 8 modela i umirovljuje ih, tehnički, ubija. Kada na jednom od svojih uspješno odrađenih zadataka K pronađe staru kutiju s ljudskim kostima, stvari se počnu drastično mijenjati. Na svom putu pronalaska istine vezane uz ranije pronađene kosti K nailazi i na starog blade runnera Deckarda i to je, više-manje, sve što vam o radnji mogu reći.

Denis Villeneuve je kanadski redatelj čiji potpis stoji iza ovog uratka, a do sada je radio na izuzetno dobrim filmovima kao što su „Prisoners“, „Sicario“ i „Arrival“. Hype koji se digao oko ovog nastavka uistinu drži vodu jer Villeneuveov nastavak ne samo da je privukao gomilu novih fanova, već je i dovoljno dubok da zadovolji sve želje tvrdokornih fanova koji već desetljećima obožavaju sve što ima veze sa Scottovim klasikom. Čak je i uspio ono što ni Ridleyu Scottu nije. Za razliku od njegovog filma, koji je na ranije spomenuto obožavanje naišao tek nekoliko godina kasnije, kada je izbacio drugu verziju završetka filma, Villeneuve je dočekao hvalu kritike i velikog djela publike gotovo trenutačno. Odati „homage“ prvom nastavku, a u isto vrijeme biti originalan, inventivan i svoj može biti samo Villeneuve. Zapamtite to ime, Denis Villeneuve, vjerujte mi na riječ, gledate novog Scorsesea ili Kubricka u nastajanju.

Nakon što prva minuta filma počne teći, bit će vam jasno kako je redatelj u suradnji s glavnim snimateljem Rogerom Deakinsom napravio film s iznimno snažnim i samouvjerenim vizualnim jezikom. Film je tako neporecivo prekrasan da u njemu možete uživati i sa zvukom potpuno ugašenim, a govorimo o filmu za koji je „score“ skladao Hans Zimmer, mislim da sam vam s time sve rekao. Roger Deakins je Leonardo Di Caprio snimateljsko/kinematografskog svijeta i za svoj je rad do sada bio, čak 13 puta, nominiran za nagradu Oscar. Nažalost, svaki put neuspješno, a ako mu i 14 pokušaj bude neuspješan, nešto u Akademiji ozbiljno ne štima.

Gluma u filmu također ide korak uz korak sa svim ostalim aspektima. Ryan Gosling je fantastičan kao K, koji sakriva svoje emocija iza svog famoznog polusmiješka i zgodne, hladne vanjštine. Na trenutke dopušta nam uvid u emotivno stanje lika, ali na jedan odmjeren i uvjerljiv način, bez nepotrebnog pretjerivanja. Harrison Ford pružio je jednu od svojih najboljih izvedbi u posljednje vrijeme i podsjetio na duboko sakriveni talent koji se godinama skrivao iza njegove, nedvojbene, karizme.

Kao i svi veliki filmovi, pa tako i njegov prvi nastavak, „Blade Runner 2049“ postavlja mnoga svevremenska pitanja, ali odbija dati sve odgovore. Tako dopušta gledateljima razmišljati i diskutirati o filmu, za razliku od ostalih, bezdušnih blockbustera gdje gledatelj nije ništa više od pasivnog promatrača ponekad zaglupljujuće zabave. „Blade Runner 2049“ nas sa zadovoljstvom podsjeća koliko duboko i daleko film kao umjetnost može ići te zašto mu se uvijek, tako rado, vraćamo.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr

Pratite na i putem: